DOLŽNIKI

Je tudi vaš poslovni partner neplačnik?

Objavljeno 05. maj 2013 16.40 | Posodobljeno 05. maj 2013 16.40 | Piše: STA, T. L.

Spletna stran je namenjena predvsem podjetjem in podjetnikom, ki poslujejo s pravnimi osebami.

Če razmišljata o skupni prihodnosti, bodite odkriti in ji zaupajte svoje težave.

LJUBLJANA – Durs bo po pričakovanjih prihodnji teden objavil posodobljeni seznam zavezancev z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi, ki so 25. aprila presegle 5000 evrov in so starejše od 90 dni. Prvič je seznam neplačnikov objavil 15. aprila, seznam pa bo enkrat mesečno, najkasneje do 10. v mesecu, posodabljal, če ustavno sodišče ne bo odločilo drugače.

Javna objava davčnih dolžnikih za zaščito podjetij

Medtem pa je že zaživela spletna stran, kjer je mogoče preprosteje kot na Dursovem seznamu preveriti, ali je neko podjetje na seznamu davčnih neplačnikov. Namenjena je predvsem podjetjem in podjetnikom, ki poslujejo s pravnimi osebami.

»Za prihodnost slovenskega gospodarstva je pomembno, da preprečimo propadanje dobrih podjetij. Javna objava podatkov o davčnih dolžnikih pomaga zaščititi podjetja, a le če so ti podatki na voljo v uporabni obliki,« pravijo avtorji spletne strani neplacniki.net. V bazi podatkov je sicer mogoče najti le podatke o dolgovih pravnih oseb, ne pa tudi fizičnih oseb.

16.000 pravnih in fizičnih oseb z več kot 900 milijoni evrov dolga

Kot je znano, sta davčna in carinska uprava seznam večjih davčnih neplačnikov na svojih spletnih straneh prvič javno objavili sredi aprila. Na njem je skoraj 16.000 pravnih in fizičnih oseb, katerih neporavnane obveznosti skupaj presegajo 900 milijonov evrov.

Največji dolžnik je bilo na prvem seznamu podjetje Maxicom v stečaju iz Ljubljane, ki državi dolguje več kot 20 milijonov evrov. Z 10 do 20 milijoni evrov dolga sledijo podjetji HTC dva iz Ljubljane in Vegrad iz Velenja, obe prav tako v stečaju, ter Zoran Trifunović, lastnik nekdanjega podjetja Geocom. Durs hkrati vse davčne zavezance poziva, naj preverijo stanje na svojih knjigovodskih karticah in jih po potrebi tudi uskladijo z Dursom.

V upravi pričakujejo, da se bo na račun javne objave davčnih neplačnikov v blagajno nateklo okoli pet milijonov evrov več sredstev.

 

 

Deli s prijatelji