ALKOHOL

Je tudi v Ljubljani 
čas za prohibicijo?

Objavljeno 24. september 2012 11.56 | Posodobljeno 24. september 2012 11.57 | Piše: Jadran Vatovec

NSi: Ljubljana naj se zgleduje po Kranju, Ptuju in Velenju!

Mojca Kucler Dolinar:
 bo ljubljanski župan zdaj le nazdravil z njo (foto: Leon Vidic)?

LJUBLJANA – Predsednica ljubljanskega odbora NSi Mojca Kucler Dolinar, nekdanja ministrica za visoko šolstvo, poslanka in kandidatka za ljubljansko županjo, je konec minulega tedna predstavila pobudo svoje svetniške skupine, naj mestni svet Mestne občine Ljubljana (MOL) čim prej sprejme odlok o prepovedi popivanja na javnih površinah oziroma zunaj prostorov, ki so namenjeni točenju alkoholnih pijač. Za takšno pobudo so se v NSi odločili tudi zato, ker v zadnjem času posamezniki, ki se vdajajo opojnim alkoholnim hlapom, v središču prestolnice vse (pre)večkrat kršijo celo nočni red in mir.

Alkohol kriv za kratenje nočnega miru

Kot opozarja predsednica ljubljanskega mestnega odbora NSi, predvsem alkohol zelo pogosto botruje motenju nočnega reda in miru v različnih predelih mesta, še posebno, na primer, na območju Trnovskega pristana, Trga Mladinskih delovnih brigad in v bližini Maximarketa. Odločitve, da ne bodo več dopuščali pitja alkohola niti razgrajanja na javnih površinah, ki so jih doslej že sprejeli v več slovenskih občinah, je poudarila Kucler Dolinarjeva, so se že izkazale za smotrne, javnomnenjske ankete pa prav tako potrjujejo, da bi bili tudi meščani Ljubljane naklonjeni takšnemu ukrepu. Časnik Delo je, denimo, v začetka letošnjega septembra objavil rezultat ankete, ki pove, da je na vprašanje, ali bi morali tudi drugje v Sloveniji slediti tistim občinam, ki so že prepovedale popivanje na javnih površinah, pritrdilno odgovorilo kar 69 odstotkov vprašanih.

Drugi so boljši od »močvirnikov«

Spomnimo: kranjski mestni svet je odločitev o prepovedi popivanja na javnih površinah, kot je znano, sprejel konec avgusta. Dopolnil je namreč mestni odlok o javnem redu. S tem se je Kranj pridružil Ptuju, Vranskemu, Poljčanam, Jesenicam, Velenju, Krškemu in Žirovnici, ki so se že prej zaostrili svoj boj proti pitju alkoholnih pijač na vsakem koraku. Ravnanje vseh naštetih so pohvalili tudi na ministrstvu za zdravje.

V času večjih, že tradicionalnih prireditev bi se še vedno vsi lahko s kozarcem ali steklenico v roki neovirano sprehajali od šanka do šanka?

In kako je po novem to urejeno v Kranju? Predstavniki Mestne občine Kranj zagotavljajo, da so hoteli s to potezo (po novem se v Kranju za popivanje šteje zaužitje več kot dveh enot alkohola ob posamezni priložnosti, je pa še vedno dovoljeno spiti do dva decilitra vina, do pol litra piva ali do 0,6 decilitra žganja) preprečiti predvsem zlorabo alkohola med mladimi, za katere je postalo tako rekoč že nekaj vsakodnevnega in samoumevnega, da se zbirajo na javnih površinah, kjer se potem zabavajo samo še s čezmernim pitjem alkoholnih pijač. Skratka, v gorenjski metropoli zdaj čezmerno popivanje na javnih površinah ugotavljajo redarji, ki imajo poleg tega diskrecijsko pravico presoditi, ali gre za kršitev, in, če menijo, da gre zanjo, kršitelju izreči 100 evrov globe. Kakor koli, če smo že pri vprašanju, kako zelo dosledni so v Kranju: v času tradicionalnih občinskih prireditev, ko gostinci hektolitre pijače ponujajo na trgih in ulicah, se boste lahko brez strahu, da bi vas oglobili, s kozarcem ali steklenico v roki sprehajali od enega prizorišča dogajanja do drugega.

Janković se za ta ukrep skoraj zagotovo ne bo odločil

In če poskušamo ugibati, kakšen bo epilog pobude NSi v slovenski prestolnici. Domnevno dobro obveščeni dežurni prerokovalci so prepričani, da se župan Zoran Janković skoraj gotovo ne bo odločil za restriktivni ukrep na tem področju. Ker ga menda velika večina tistih, ki v Ljubljani radi pogledajo globlje v kozarec, podpre na vseh volitvah. Jankovićeva Pozitivna Slovenija pa tako ima večino v ljubljanskem mestnem svetu. No, bomo videli.

Alkohol je rak za mladostnike

Alkohol je pri nas drugi najpomembnejši dejavnik tveganja (drugi najpomembnejši vzrok) za prezgodnjo smrt ali invalidnost ter celo peti najpomembnejši dejavnik za umrljivost. Še kako skrb vzbujajoči so tudi rezultati raziskav, povezanih z uživanjem alkohola pri mladih. Po podatkih mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju četrtina vprašanih petnajstletnikov navaja, da najmanj enkrat tedensko popijejo »malo več alkohola«, 41 odstotkov pa, da so bili že opiti. Deklet, mlajših od petnajst let, ki so bila že opita, je vse več oziroma se glede na številnost že zelo približujejo vrstnikom moškega spola. Starostno mejo, pri kateri začnejo mladostniki redno piti vsak teden, bi bilo nujno treba poskusiti zviševati, preventivne aktivnosti v zvezi s problematiko alkohola pa intenzivneje izvajati že pri otrocih, precej mlajših od 15 let. Intenzivneje in ne samo prostovoljno.

Deli s prijatelji