ODSTOP MINISTRA

Je to poslanec, ki bo odletel zaradi Bandellija?

Če bo minister odstopil, bo za Andreja Šušmelja poslanskih dni verjetno konec.
Fotografija: Alenka Bratušek s podpredsednikom stranke Markom Bandellijem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek s podpredsednikom stranke Markom Bandellijem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Izvršni odbor SAB bo odločil o ministrski usodi svojega podpredsednika Marka Bandellija. Premier Marjan Šarec je namreč tega kohezijskega ministra iz vrst SAB zaradi neprimerne komunikacije v ponedeljek pozval k odstopu, v nasprotnem primeru pa bo danes predlagal njegovo razrešitev. Ob odločitvi SAB bo tudi znano, kaj to pomeni za koalicijo.

Če Bandelli ne bo odstopil, se mu, kot kaže, obeta razrešitev. V koalicijskih SMC in Desusu so že napovedali podporo njegovi razrešitvi, če bi prišlo do glasovanja v DZ. SDS je že pretekli teden izrazil pričakovanje, da bosta Šarec in predsednica SAB Alenka Bratušek ministra pozvala k odstopu. Tudi v NSi in Levici se strinjajo z Bandellijevo zamenjavo, le predsednik SNS Zmago Jelinčič je povedal, da razrešitve ne bi podprli. V SD se niso odzvali.

Kdo bo zamenjal Bandellija?

Ko je Marko Bandelli postal minister, ga je v poslanskih klopeh nadomestil gimnazijski profesor Andrej Šušmelj. Bandellijev odstop bi tako pomenil konec njegovega sedenja v poslanskih klopeh, ali bo prav Šušmelj nadomestil podpredsednika SAB na ministrskem stolčku v primeru njegove razrešitve, za zdaj še ni znano. Neuradno smo izvedeli, da bo po vsej verjetnosti odletelega ministra zamenjala poslanka Maša Kociper. Kdo bi v primeru odstopa oziroma razrešitve zamenjal Bandellija, smo vprašali tudi v SAB, a na odgovor še čakamo. 

Alenka Bratušek s podpredsednikom stranke Markom Bandellijem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Alenka Bratušek s podpredsednikom stranke Markom Bandellijem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Ob tem se je že odprlo vprašanje, kaj Šarčeva odločitev glede ministra pomeni za koalicijo, v kateri je pred razdelitvijo proračunske pogače vse bolj napeto zaradi različnih zahtev partnerjev v luči zavez v koalicijskem sporazumu. Premier je v ponedeljek dejal, da ne ve, kaj bo njegova odločitev pomenila za koalicijo. Prepričan pa je, da je ravnal prav. Spomnil je tudi, da je ministra pred tem že dvakrat opomnil, naj bo pozoren na svoje ravnanje.

Bo letel tudi Črnčec?

Bratuškova je v ponedeljek za Delo dejala, da od Šarca pričakuje, »da ima za vse funkcionarje v svoji vladi enaka merila«, pri čemer naj bi merila na državnega sekretarja v Šarčevem kabinetu Damirja Črnčeca, ki je bil po spornih izjavah znan sicer pred nastopom funkcije. 

Šarec je v ponedeljek Bandellija na razgovor povabil po tistem, ko so mediji razkrili elektronsko sporočilo, v katerem je žugal županskemu kandidatu Komna Eriku Modicu. Za to se je Bandelli opravičil, a se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi siceršnje problematičnosti svoje komunikacije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije