TEŽAVE V VLADI

»To je tako, kot če bi Jamesa Bonda na začetku filma ustrelili«

Objavljeno 03. april 2015 13.03 | Posodobljeno 03. april 2015 13.03 | Piše: Mo. S.

Obrambni minister Janko Veber se tesno oklepa svojega stolčka in še vedno zanika vsakršne očitane mu nepravilnosti.

Stranka Mira Cerarja se je zavezala, da bodo poroke istospolnih partnerjev v zakonu.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je ostal še brez ene ministrice. Vlada se sooča z resnimi kadrovskimi težavami, med tistimi, ki bo vlado zdaj zdaj zapustil, pa je tudi obrambni minister Janko Veber, ki ga s stolčka odnaša afera s Telekomom Slovenije.

Veber je v oddaji Tarča na nacionalni televiziji ponovil, da bi danes v enakem položaju ravnal tako, kot je. Še vedno je prepričan o svojem prav in tem, da je ravnal zakonito. Boji se namreč za varnost države. »Če bo strežnik v Nemčiji, imajo vse podatke na dlani, ker jim mi vse serviramo sami.« Pravi, da se najbolj boji, če lastnik Telekoma postane tujec.

»Gospod Veber, ujeli so vas. To je tako, kot če bi Jamesa Bonda na začetku filma ustrelili,« pa je Vebrov položaj komentirala urednica Financ Simona Toplak.

Vebra jezi, ker drugi menda ne poznajo zakonov

Aleš Hojs, nekdanji minister za obrambo, je navedel naloge varnostno-obveščevalne službe, Veber pa je odvrnil, da je nad nekdanjim ministrom razočaran, ker menda teh nalog v resnici sploh ne pozna. 

Žiga Turk, nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je dodal: »Če ministra Vebra ne bi odstavili zato, ker je prekoračil pooblastila, bi ga morali zaradi tega, koliko se spozna na telekomunikacije.«

Nekdanji obrambni minister Roman Jakič pa meni, da Veber ni izbral prave poti, četudi je bil zaskrbljen za varnostno situacijo. Po njegovem bi moral predlagati sklic sveta za nacionalno varnost in po tej poti ukrepati naprej. »Moteče je tudi, zakaj ni pisnih sledi,« je dodal. Sprašuje pa se tudi, ali Vebrov poseg v civilno sfero morda ne spominja na afero na JBTZ.

Veber je presenečen, da nihče od prisotnih ne pozna zakonov in postopkov. Sam nima pristojnosti, da bi v svoje delo vključeval še Sovo in druge službe, zato je svoj predlog podal le Cerarju.

Dobovšek: Zdaj je za razpravo že pozno

Bojan Dobovšek, član poslanske skupine SMC, je pristavil: »Presenetil me je prvi odziv.« Gre za to, da je »prodaja Telekoma čista civilna sfera«. Z obrambnega vidika se da oceniti samo kakšen detajl, ki se veže na vojaško nacionalno varnost, je še izpostavil in dodal, da bi to morala biti tematika sveta za nacionalno varnost. Moti ga tudi, da je ta razprava stekla šele zdaj, ko je Telekom tik pred prodajo.

Deli s prijatelji