MIGRANTSKA KRIZA

To je slovenska pomoč beguncem na Madžarskem: deset šotorov

Objavljeno 14. september 2015 15.04 | Posodobljeno 14. september 2015 15.03 | Piše: Mo. S.

Madžarska se spopada z množičnim prihodom beguncev in sama ne more več zagotavljati nastanitvenih zmogljivosti ter oskrbe zanje.

V Evropo ne prihajajo, ker bi iskali varnost, ampak zato, ker si želijo boljše življenje, kot ga imajo v taboriščih, pravi Orban.

LJUBLJANA – Medtem ko Madžari končujejo zloglasno ograjo na meji s Srbijo, zaradi katere se lahko zgodi, da se bodo begunski valovi usmerili proti namimage, pa se je Slovenija odločila, da Madžarski priskoči na pomoč.

Dali jim bomo deset šotorov

Slovenska vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da »se Republiki Madžarski na podlagi prošnje za pomoč pri nastanitvi beguncev prek mehanizma civilne zaščite EU iz državnih rezerv zaščite in reševanja pošlje deset šotorov. Predvidena vrednost pomoči skupaj s prevozom je 55.000 evrov.« Za pomoč bo poskrbela uprava za zaščito in reševanje, so zapisali v sporočilu.

Iz vlade so sporočili, da se Madžarska spopada z množičnim prihodom beguncev v državo in sama ne more več zagotavljati nastanitvenih zmogljivosti ter oskrbe zanje. »Evropska komisija je 11. septembra 2015 ob robu sestanka delovne skupine za civilno zaščito pri Svetu EU pozvala države, sodelujoče v mehanizmu civilne zaščite EU, da v duhu solidarnosti ponudijo pomoč skladno s svojimi zmogljivostmi,« še pravijo.

Kaj pa bodo storili doma?

O tem, kaj bodo storili, če se tudi Slovenija spopade z množičnim prihodom beguncev, kar se bo po vsej verjetnosti tudi zgodilo, pa niso zapisali niti besede. Morda bodo svoje načrte obelodanili na popoldanski novinarski konferenci, ki jo pripravlja ministrstvo za notranje zadeve.

Deli s prijatelji