URADUJE PREK SMS-SESTANKOV

To je sindikalist, ki zasluži šest tisočakov, čeprav mu je potekel mandat

Objavljeno 16. maj 2016 09.00 | Posodobljeno 16. maj 2016 08.43 | Piše: K. K.

Dejan Stefanović je predsednik dveh sindikatov, Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije in Sindikata športnikov Slovenije. Šest tisočakov dobi samo v prvem.

Dejan Stefanović ne zanika, da bi imel kot predsednik sindikata šest tisočakov mesečne plače.

LJUBLJANA V pahljači slovenskih sindikalistov, ki skrivajo svoje sindikalne prihodke, ti pa so po neuradnih podatkih visoko nad slovenskim povprečjem, smo našli še enega. Dejan Stefanović je nekdanji profesionalni nogometaš, sicer pa pravnik, ki je dvojni sindikalni predsednik, saj je na čelu tako Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) kot Sindikata športnikov Slovenije (SŠS), ki je član Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, s katero si deli tudi naslov na Dalmatinovi v Ljubljani. Mandat predsednika Spinsa mu je že potekel, so nas opozorili nezadovoljni člani njegovega sindikata, a ker volivna skupščina ni bila sklicana, je Stefanović konec minulega tedna z nami komuniciral kot predsednik sindikata. Čeprav je sprva dejal, da ne ve, za kateri sindikat se zanimamo, očitno zaradi velikega števila funkcij, ki jih opravlja v domačih in tujih sindikalnih organizacijah, saj se pohvali, da je aktiven tudi v Svetovnem sindikatu nogometašev (FifPro).

Očitno ne mara vprašanj o delovanju organizacije, na čelu katere je že več kot desetletje, od njegove ustanovitve leta 2003. Tudi skupščino bo zaprl za javnost, napoveduje. Njen sklic je po pripovedovanju članov nenavaden, saj ne obstaja niti dnevni red, in ko smo v petek Stefanoviću poslali vprašanja, s katerimi smo želeli preveriti neuradne navedbe, na vprašanja ni odgovoril, ampak nas je obtožil sodelovanja v zaroti proti njemu. Zahteval je telefonski pogovor in se skušal vztrajanju, da želimo odgovore, izogniti z nasprotnimi vprašanji, kdo nas je poslal nadenj, in moralističnimi izjavami o novinarskem kodeksu in ponosu. Ko je leta 2011 nekdanji šef davčne uprave Ivan Simič predsedoval Nogometni zvezi Slovenije (NZS) je o Stefanoviću dejal: »Njegov način dela je grajen na grožnjah.« Simič je takrat ocenil, da iz bilanc Spinsa, ki so skrivnost tudi danes, ne izhaja, da bi kdor koli plačeval članarine, saj te zadnji dve leti ni med prihodki, tako kot je bila v preteklih letih: »Ob preverjanju bilanc Spinsa je bilo tudi ugotovljeno, da ima Spins v letu 2009 izredno visoke odhodke, na drugi strani pa ima predsednik Spinsa v istem letu kot samostojni podjetnik visoke prihodke.«

Ali drži, da ste za prihodnji teden sklicali skupščino sindikata?

image
Dejan Stefanović sedi na kar dveh sindikalnih žogah.

Da, v torek.

Kakšen bo dnevni red?

Dnevni red pripravljamo. Je bilo pa na obiskih, enega smo imeli pred dvema, drugega pa tremi meseci, dano na znanje našim članom. V vseh garderobah.

Kdaj je bila zadnja skupščina sindikata?

Zadnja skupščina je bila, to bi moral pa pogledati, lansko leto v tem času.

Kdaj ste bili imenovani za predsednika sindikata in kdaj vam poteče mandat oz. vam je potekel?

Mandat je dejansko že potekel, ampak je bilo dogovorjeno, da se skupščina izvede v tistem času, ko je dejansko igralce mogoče sklicati na enem mestu, ne da bi jim klubi prepovedovali prihod.

Dogovorjeno s kom?

Z igralci, z našimi člani.

Koliko članov šteje sindikat?

Po uradnih evidencah jih je preko 400.

Koliko članov ima volilno pravico?

Volilno pravico ima načeloma vsakdo, ki je podpisal pristopno izjavo in plačal članarino.

Koliko pa znaša članarina?

100 evrov za profesionalca in 50 za amaterje.

In koliko članarin je bilo v lanskem letu vplačanih?

To pa so stvari, ki so načeloma sindikalna tajnost. To lahko vprašate vse sindikate. Je pa glede na časovno komponento tudi stvar dogovora med posamezniki. Mi imamo pač problem, ker delujemo zunaj pravil delovnega prava, ker pač naši člani niso zaposleni. Iz tega razloga tudi nimamo priznane reprezentativnosti in se tudi težko de facto obnašamo kot sindikat, ker dejansko ne moremo aplicirati pravil, ki veljajo za druge sindikate. Nas z drugimi sindikati dejansko ne morete primerjati.

Pa so te članarine edini prihodek sindikata?

Nikakor ne. Naše delovanje temelji na solidarnosti svetovnega sindikata in njihovih letnih dotacijah, ki jih prejemamo vsako leto.

Koliko imate letnega proračuna?

Letni proračun ... To je spet številka, ki je interna. Mislim, da sem neuradno večkrat  povedal, koliko je. Približno med 250 in 350 tisoč evri, odvisno od uvrstitve slovenske nogometne reprezentance in od kriterijev, ki jih vsako leto postavljamo na skupščini.

Koliko pa je trenutno v sindikatu zaposlenih?

Trije. S tem da je struktura opredeljena na ta način, da sem jaz zaposlen na sindikatu nogometašev, eden je zaposlen na naši komercialni pravni osebi, eden pa v okviru sindikata športnikov, ki ga sindikat nogometašev v celoti financira.

Semolič pospravi mesečno 1888 evrov

Stefanović ne zanika šestih tisočakov mesečne plače predsednika sindikata, seveda bruto. A to je še vedno precej več, kot zasluži predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS) Dušan Semolič, ki je po letih skrivanja svojega zaslužka leta 2014 priznal, da je njegova mesečna plača znašala 1888 evrov. Več o plačah drugih sindikalistov, ki so se gibale med 922 in 2232 evri neto in jih sicer tudi ne marajo razkrivati, pa na povezavi.image

Ali drži, da prejemate 6000 evrov mesečne plače?

Poglejte, moja plača je primerljiva s plačo, ki jo imajo funkcionarji v Sloveniji oziroma je nižja.

Kateri funkcionarji?

Nogometne zveze. Daje mi pa potrebno neodvisnost in samostojnost, da lahko opravljam delo kljub številnim izzivom in napadom, ki sem jih dejansko deležen vsak teden.

Kdo pa nadzira poslovanje sindikata?

Upravni odbor.

In kdo so člani upravnega odbora?

Objavljeni so na naši spletni strani, bodo pa zdaj na novo izvoljeni (na spletni strani najdemo naslednji seznam: Jasmin Handanović, Aleksander Šeliga, Ivan Knezović (Matjaž Rozman), Lamin Diallo (Jaka Ihbeisheh), Luka Vrhunc (Janez Zavrl), Uroš Korun (Nejc Skubic), Sebastjan Gobec (Mateo Barukčič), Miha Gregorič, Doris Kelenc (Jure Matjašič), Amadej Vetrih (Alen Jogan), op. p.). Vsakokratno so izbrani na skupščini. Obstaja pa problem prestopov. Tako da vsako leto kar nekaj članov izgubimo. Lahko se denimo zgodi, da je eden izvoljen na naslednji skupščini, potem pa prestopi v tujino in imamo velik problem sestaviti upravni odbor oziroma celo sklicevati sestanke, ker nimamo nobenega dokumenta, na podlagi katerega bi naše člane lahko pozvali, ne da bi delodajalci vplivali na to, ali bodo prisotni na sestanku ali ne. Dejansko nam je delovanje v tem trenutku brez kolektivne pogodbe praktično onemogočeno. Mi ne moremo sklicati upravnega odbora, ker ne vemo, kaj se bo v nekem trenutku v posameznem klubu zgodilo.

Glede na to, da pravite, da upravnega odbora ne morete sklicati, kdaj pa je bila potem zadnja seja upravnega odbora?

Moram pogledati nazaj, ampak če nam je ne uspe formalno sklicati, jo skličemo korespondenčno. Glede na to, da vse odločitve tako ali tako sprejema skupščina, se o večini odločitev dogovarjamo oziroma jih prelagamo in dogovarjamo do skupščine.

Nadzornega odbora pa nimate?

Nadzorni odbor je bil več kot sedem let v veljavi, potem smo pa ob konstantnih napadih, ki so se dogajali na nas, izgubili vse člane nadzornega odbora, ker se niso upali izpostavljati. V nekem trenutku nas je napadel tudi direktor finančne uprave oziroma Dursa in nekateri vidni člani, ki so bili v našem nadzornem odboru, pa so zdaj nadzorniki oziroma finančniki NZS. Zato smo nadzorni odbor ukinili in sta zdaj upravni odbor in skupščina tista, ki nadzirata delovanje sindikata. Oziroma finančno delovanje nadzira svetovna organizacija FifPro, jaz sem pa glavni kontrolor za ves svet za vse člane FifPro v okviru posebne skupine, ki prek sistema 200 vprašanj, ki se vsako leto izpolnjujejo, preverja delovanje vsakega posameznega člana.

Tako da dejansko nadzirate samega sebe?

Ne. Naš glavni nadzornik je FifPro. Jaz sem samo predsednik tega organa, ki potem odloča o morebitnih pritožbah in kaznih. Tako da so pristojni zaposleni v naši organizaciji, ki preverjajo vse aspekte našega delovanja. Tudi če mi tukaj nimamo nadzora, je nadzornik tisti, ki nam daje denar. Se pravi, tisti, ki nam daje denar, dejansko nadzira naše poslovanje.

Vaši člani so nas opozorili, da je bila skupščina sklicana zelo na hitro.

Glejte, mi imamo SMS-dokaze in sestanke v klubih, kjer je bilo vsakemu članu nedvoumno jasno povedano, kje in kdaj bo naša skupščina. Zato to nikakor ni res. Tri mesece nazaj, dva meseca nazaj oziroma mesec dni nazaj so bili naši člani obveščeni. Bili smo po vseh klubih dvakrat, pri nekaterih klubih pa nam ni bil omogočen dostop, ker so nam tudi prepovedali sestanke do konca sezone.

Koliko časa pa traja mandat članov upravnega odbora?

Do naslednjega imenovanja. V prvem letu delovanja smo mi v prvega pol leta od osmih članov upravnega odbora izgubili sedem članov, ker je sedem članov prestopilo v tujino. Naš problem je, da vedno za naše člane upravnega odbora imenujemo in določimo vidne posameznike, ki so dobri nogometaši. Zaradi prestopnega obdobja večino teh nogometašev izgubimo. Zato še vedno iščemo način, kako operativno najprimerneje delovati.

Nameravate ponovno kandidirati za predsednika?

Ja, absolutno. Tudi statut je zapisan na ta način, da lahko operativno sindikat najbolje deluje, če sem v tem trenutku jaz predsednik. V tem smislu, da poznam zgodovino in sem 150-odstotno vpleten v vse aktivnosti mednarodnega sindikata. Je pa vsekakor možno, da se statut prilagodi oziroma spremeni in da se tako kot v tujini predvidi in določi predsednik sindikata, ki je aktiven nogometaš, in se prilagodi tudi druga struktura. Vsekakor bi pa želel, da imam sotrpina in sobojevnika, ki bi lahko bil potem na isti način pozitivno in negativno izpostavljen v tem boju, kjer sem pravzaprav čisto osamljeni jezdec.

Ste sedaj, glede na to, da vam je potekel mandat, v. d., oziroma kako formalno rešujete dejstvo, da vam je potekel mandat?

Da, v bistvu da. Zavedamo se problema svojega funkcioniranja in ga skušamo popraviti. V bistvu zdaj čakamo, in to je zdaj neizogibno, prehod na delovna razmerja, kjer bomo pač vse mehanizme vzpostavili v skladu z veljavno zakonodajo.

Deli s prijatelji