KONZUL

Je Ruplu uspelo? Erjavec ve, a ne pove

Objavljeno 09. maj 2012 17.39 | Posodobljeno 09. maj 2012 17.39 | Piše: T. L, STA

Vlada je sprejela odločitev o imenovanju generalnega konzula v Trstu, a javnosti z odločitvijo še ni seznanila. Je Ruplu uspelo?

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec je danes na seji odbora državnega zbora za zunanje zadeve povedal, da je vlada sprejela odločitev o imenovanju generalnega konzula v Trstu, a javnosti z odločitvijo še ni seznanila, ker še ni prejela agremaja države gostiteljice.

Erjavec je poslancu Samu Bevku (SD), ki ga je vprašal, ali je vlada nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla res že imenovala za konzula v Trstu in zakaj s tem ni seznanila javnosti, pojasnil, da je vlada odločitev že sprejela, javnost pa bo z njo uradno seznanila po prejetju agremaja države gostiteljice, kot to veleva praksa v diplomaciji.

Pojasnil iz Zagreba še ni

Minister je danes poslancem tudi povedal, da iz Zagreba še niso prejeli zahtevanih pojasnil o sklepih, ki jih je na zaprti seji prejšnji mesec sprejela hrvaška vlada in ki naj bi podpirali tožbe Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb proti LB in Novi Ljubljanski banki.

Erjavec: Brez panike

Erjavec sicer pričakuje, da se bodo zadeve uredile skladno s pričakovanji in zavezami, ki jih je dala Hrvaška, ter da panika ni potrebna. Stališče Slovenije je jasno, in sicer, da je zadeva predmet nasledstva, je dodal. V zvezi z mnenjem poslanca Bevka, da ne bi bil dober znak, če bi Slovenija med zadnjimi ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z EU, je zunanji minister dejal, da bi bilo dobro, če bi se strani najprej dogovorili o načinu reševanja preostalih odprtih vprašanj.

Izrazil je pričakovanje, da bo dogovor dosežen na sestanku vlad obeh držav, ki naj bi bil še pred počitnicami, nato pa naj bi Slovenija šla v postopek ratifikacije.


 

Deli s prijatelji