POSLANSKA VPRAŠANJA

To je predsednik vlade Cerar odgovoril Janši

Objavljeno 18. maj 2015 15.52 | Posodobljeno 18. maj 2015 15.52 | Piše: STA, A. L.

»V času debelih krav so prejšnje vlade nepravočasno in nezadostno ukrepale, niso imele pred očmi, da lahko pride do krize. Odsotnost preventive je pripeljala do tega, da je kriza Slovenijo udarila še huje.«

Janez Janša z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom (levo).

LJUBLJANA – Dosedanje reforme so šle v pravo smer, a jih je treba nadgraditi, sprejeti še nekaj reform in reforme tudi izvajati, je danes v državnem zboru poudaril predsednik vlade Miro Cerar in dodal, da vlada ne zanika dosežkov preteklih vlad. Ocenil sicer je, da se gibljemo v pravi smeri ter da počasi in zanesljivo izhajamo iz krize.

Kot je v odgovoru na poslansko vprašanje predsednika SDS Janeza Janše, ki je želel slišati oceno dosedanjih reform, povedal Cerar, nobena od reform še ni zaključena. Čaka nas nadaljevanje pokojninske reforme, izvedba zdravstvene reforme, bistveno je treba reformirati javno upravo, je naštel.

Sprejeto zakonodajo je treba po Cerarjevih besedah tudi izvajati. »V Sloveniji ne bolehamo zaradi tega, ker nimamo dovolj zakonov, ampak smo bolni, ker jih ne izvajamo in ker so zakoni iz preteklosti premalo dorečeni,« je dejal.

Kar zadeva legitimnost vlade in mene, pa o njej nikakor ne dvomim in nikoli nisem podvomil. Lahko kdaj spregovoriva, tu ni časa. Vlada je legalna in dela dobro. Mislim, da je to, kar potrebujemo, in tako bomo delali še naprej.

(Miro Cerar, PV)

Zamude

Čeprav Cerar ne zanika dosežkov preteklih vlad, pa je opozoril na stanje, ki ga je podedovala njegova vlada. Ocenil je, da so vlade iz časa pred nastopom svetovne krize in takoj po njej z reformami čakale predolgo časa: »V času debelih krav so nepravočasno in nezadostno ukrepale, niso imele pred očmi, da lahko pride do krize. Odsotnost preventive je pripeljala do tega, da je kriza Slovenijo udarila še huje.«

Premier je spomnil, da se je Slovenija ob nastopu te vlade soočala s kriznimi razmerami, ob nastopu mandata je dobila v roke vrečo z ogromno luknjo od prejšnjih vlad, z nenormalno velikim javnim dolgom, s številnimi neustreznimi praksami, tudi koruptivnimi. Iz teh razmer se zdaj, tako Cerar, postopno, preudarno prebijamo.

Na Janšev očitek, da vlada dosedanjih reform v času od nastopa mandata še ni nadgradila, pa je Cerar odgovoril, da je vlada že vzpostavila razmere za zvišanje bonitete Slovenije, gospodarsko rast ohranja na visoki ravni, v gospodarstvo pa posega na način, da ne ruši predvidljivosti.

Dodal je, da je priznanje vladi dala tudi Evropska komisija, ki ugotavlja, da je Slovenija v zadnjem letu, sicer tudi na podlagi ugodnih gibanj, dosegla največji napredek v razvoju, že februarja pa je ugotovila, da neravnotežja v Sloveniji niso več presežna.

Pri tem, da se zdaj gibljemo v pravi smeri, da počasi, a zanesljivo izhajamo iz krize, po Cerarjevem mnenju ni pomembno le to, da se pojavljajo pozitivna konjunkturna gibanja in da naši izvozniki dobro delajo, temveč tudi to, da je ta vlada v naš družbeno-politični sistem vnesla neko večjo politično stabilnost.

Vlada sledi ciljem

Kot je odgovoril na vprašanje poslanke SMC Lilijane Kozlovič o vplivu delovanja sedanje vlade na gospodarski položaj države, se v gospodarstvu, na finančnem področju pa tudi širši družbi počasi pojavlja več zaupanja v državo, da bo zdržala na poteh, ki si jih je začrtala. K temu pa je po njegovi oceni pripomoglo tudi socialno sporazumevanje.

V razmerah, ko so morali narediti dva rebalansa proračunov in izvajati fiskalno konsolidacijo, so namreč dosegli socialni sporazum, je spomnil. »Kar pomeni, da smo se bili sposobni po nekaj letih nesposobnosti v tem smislu končno dogovoriti o nekih skupnih ciljih na področju gospodarstva, sociale itd.,« je dejal.

Vlada bo tako kot doslej tudi naprej sledila dvema ciljema – krepitvi gospodarske rasti in zagotavljanju fiskalne konsolidacije, je še poudaril Cerar.

Deli s prijatelji