ROŠADE

Je pamet srečala Vizjaka ali še ne?

Objavljeno 26. april 2012 10.05 | Posodobljeno 26. april 2012 10.05 | Piše: Jadran Vatovec

Nadzorni svet bi že razrešil direktorja GEN energije Martina Novšaka, a ga ni smel?

Je direktor Martin Novšak prvi občutil, kako stresno bo v energetiki (foto: Janoš Zore)?

LJUBLJANA – Čeprav je že kazalo, da bo nadzorni svet, ki ga vodi dr. Tomaž Savšek, zagotovo razrešil direktorja družbe GEN energije Martina Novšaka, se to nazadnje le ni zgodilo. Nadzorniki zamenjave niso izpeljali, čeprav je bila pred sejo nadzornega sveta že napisana odstopna izjava, ki bi jo moral Novšak na seji samo še podpisati.

Niso vsi 
Martini enaki

Ključni (politični) argument za prvotno načrtovano razrešitev naj bi bilo to, da novi minister za delo (minister za delo!), član vodstva SDS mag. Andrej Vizjak, že dlje menda ni zadovoljen z Novšakovim načinom vodenja družbe: prav zaradi tega naj bi hotel, skratka, nadzorni svet namesto Novšaka, ki družbo vodi že od julija 2005, za vršilca dolžnosti direktorja imenovati Martina Brataniča, ki je naključno tudi dolgoletni Vizjakov prijatelj in sodelavec.

Samoumevnost mame in tudi očeta

Zdajšnji minister za delo, družino in socialne zadeve, nekdanji gospodarski minister (2004–2008) in, ne nazadnje, vplivni član SDS mag. Andrej Vizjak, sebe pač šteje, tako vedo povedati tisti, ki ga dobro poznajo, za mamo in tudi očeta reorganizacije energetike izpred petih let oziroma takratne selitve nekaterih družb iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) v drugi slovenski energetski steber. Prvi Janševi vladi je uspelo oba energetska stebra prepričati, da sta podpisala (družbeno) pogodbo o izločitvi Termoelektrarne Brestanica in dela elektrarn na Savi iz HSE ter jih (skupaj s slovensko polovico NE Krško) priključila drugemu stebru. No, in iz te predzgodovine naj bi izhajala tudi zdajšnja Vizjakova samoumevnost, da ima še vedno pravico posegati na področje svojega »otroka«. 

Janša je le nekje prebral

Ko je novinar POP TV Jure Bračko predsednika vlade Janeza Janšo vprašal, ali je bodisi v vladni koaliciji bodisi v vladi kaj trenj zaradi neuspešnega poskusa odstavitve direktorja družbe GEN energija, je dobil naslednji odgovor: »To v teh časih sploh ni prišlo do koalicije. Nihče se ne ukvarja s tem. Nekje sem prebral, da se je nekaj dogajalo. To je vse, kar vem o tem. Vsekakor ne vlada ne koalicija, niti kdor koli drug v zvezi s tem ni nič odločal. Kot veste, tudi glede na zakonodajo, kakršna je, vlada nima nobenih pooblastil.«

Drži, konec koncev niti ni tako zelo pomembno, ali je Novšak na seji res nekajkrat (dvakrat ali morda trikrat) zavrnil podpis odstopne izjave, pomembnejše vprašanje je, kaj bi bilo lahko tisto, kar je nazadnje člane nadzornega sveta prepričalo, naj ne vztrajajo več s svojim razrešitvenim naklepom.

GEN energija, če že, spada v pristojnost drugega ministra, tako imenovanega nadministra za infrastrukturo in prostor ter energetiko Zvoneta Černača, podpredsednika SDS. V redu, s takšno ad hoc zamenjavo se prav gotovo ni strinjala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki pa nima tolikšnega vpliva, da bi lahko sama preprečila namero nadzornikov. Mogoče pa je bila nazadnje odločujoča prav domneva, da zamenjave ni bilo mogoče uresničiti že zato, ker Novšak velja za direktorja »blizu največje vladne stranke« (njegov zet Tomaž Lisec je poslanec SDS) in ker z »Vizjakovim« predlogom razrešitve po domače, ki sta ga sicer resda podpirala jedrski lobi in Petrol, zagotovo ni bil vnaprej seznanjen predsednik vlade Janez Janša.

Za energetiko je pristojen Černač

Pa infrastrukturno-energetskega nadministra Černača najbrž tudi ne gre prezreti: različni viri namreč potrjujejo, da se je povsem nedvoumno pridružil ministru za kmetijstvo in okolje, dolgoletnemu županu Krškega Francu Bogoviču, ter ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovanu Žerjavu, ki sta se načrtovani kadrovski potezi najodločneje postavila po robu. Kako je že rekel minister Bogovič? Najprej: »Lahko govorim le v svojem imenu in ne v imenu SLS. Moje osebno stališče je jasno. Če bi do zamenjave prišlo, mene za vladno mizo ne bi bilo več.« Potem pa še: »Šlo je za ponesrečen poskus zamenjave vodstva GEN energije. Mislim, da je nekatere srečala pamet.«

Deli s prijatelji