PROSTO DELOVNO MESTO

To je najbolj vroča služba ta hip: 13 jurjev plače, iščejo kandidata

Objavljeno 27. februar 2014 13.43 | Posodobljeno 27. februar 2014 13.43 | Piše: E. N.

Za trenutno najbolj vroče delovno mesto v Sloveniji se je prijavilo že 3189 ljudi. Na koncu bo odločal žreb.

Na osrednji ljubljanski tržnici smo za najcenejši krof, ki smo ga našli, odšteli 60 centov.

Sliši se sanjsko, a je vse res: obstaja prosto delovno mesto z neto plačo okoli pet tisoč evrov mesečno, neobdavčene dnevnice so po 300 evrov na dan, nadomestilo za vodenje pisarne (kakopak jo potrebujete, tudi če tega še ne veste) pa vam bo vsak mesec izplačano v višini 4300 neobdavčenih evrov. Brez vprašanj. Skupaj torej okoli 13 jurjev mesečno.

Če vas delovno mesto zanima, potem boste na prihajajočih evrovolitvah morali kandidirati za evropskega poslanca. 

Facebookovski eksperiment

Ker naloga – biti izvoljen za evoposlanca – ni lahka, je na belo-modrem družabnem omrežju nastal družbeno-politični eksperiment. Sleherniki, edini pogoj je, da ste polnoletni in državljan Slovenije, se lahko prijavite na listo kandidatov t. i. »Sanjske službe«.

Gre za nevladni in nestrankarski projekt, pravijo organizatorji iz istoimenskega društva, s ciljem na volitve popeljati navadne državljane brez političnih botrov ali bogatega zaledja. Torej neposredna demokracija, o kateri so razpredali že stari Grki, pa od nje do danes nismo imeli kaj dosti.

Možnost, da boste izvoljeni za evroposlanca, je trenutno 1 : 3189, če bodo seveda vsi podporniki tega eksperimenta šli na volitve.

Če bodo vsi podporniki glasovali za, se bo račun izšel

Za mesto evroposlanca se lahko prijavi vsak. Z žrebom bodo nato ob koncu zbiranja kandidatur izbrali osem oseb (in še osem rezerv), ki bodo sestavljali t. i. sanjsko listo povprečnih državljanov na evropskih volitvah. Za izvolitev evroposlanca bo, kot kaže matematika zadnjih evrovolitev, potrebnih približno 55.000 glasov. Odločitev, ali bo kandidat s te liste izvoljen, bo torej odvisna od volilne discipline podpornikov in simpatizerjev projekta. Ter od nepredvidljivega vremena, ki bo soodločalo o volilni udeležbi.

Podpornikov, nabrali so se v dobrih dveh tednih, je za zdaj že nekaj več kot 8100, svoje 'soglasje h kandidaturi' pa je do danes oddalo točno 3189 Slovencev. Ker je do volitev še nekaj mesecev, je vsaj teoretično povsem mogoče, da se bo račun izšel. Pogoj je seveda samo ta, da bodo vsi, ki bodo projekt všečkali, na dan volitev vstali iz postelje, vzeli osebno izkaznico in se na volišče odpravili oddat glas.

Radi bi nastavili ogledalo uradni politiki in ji sporočili, da vsi anonimni državljani nismo neumni in pasivni.
Marko Vrtovec, idejni vodja projekta

Ovira: lista za vložitev še zbira potrebne glasove na upravnih enotah

Prva preizkušnja za organizatorje bo formalna vložitev liste v volilno proceduro: ker niso registrirali politične stranke, morajo zbrati 3000 overjenih podpisov državljanov. Glede na to, da imajo na facebooku že skoraj trikrat več všečkarjev, organizatorji računajo, da s tem ne bo težav.

Eden od vodij projekta Dare Troha nam je povedal: »Pripravljeni smo iti do konca in preveriti, ali je neposredna demokracija utopija ali ne.«

 

 

Deli s prijatelji