KRITIZIRAN

Je filozofski zvezdnik Slavoj Žižek levičarski fašist?

Objavljeno 05. januar 2013 20.41 | Posodobljeno 05. januar 2013 20.40 | Piše: M. U.

Časnik Telegraph je objavil obširno kritiko na račun priljubljenega misleca.

Slavoj Žižek zasluži štiri tisoč evrov mesečno za skorajda nič dela

LONDON –  Britanski profesor Alan Johnson je na spletni strani britanskega časnika Telegraph napadel slovenskega filozofskega zvezdnika Slavoja Žižka. Sprašuje se namreč, ali je Žižek levičarski fašist. Intelektualni rock zvezdnik Žižek tako po njegovem sodi v skrajno levo polico političnega spektra, njegovo odzivanje na svet pa spominja kar na medvojni evropski fašizem.

Demokracija kot oblika korupcije

Kot je nemški revolucionar Ernst Jünger sovražil demokracijo kot kugo, jo tudi Žižek obsoja kot obliko korupcije. Žižek po Johnsonovem mnenju verjame, da je zahodna liberalna civilizacija nočna mora, iz katere nas lahko zbudi le nasilna revolucija.

Izjava o 99 odstotkih dolgočasnih idiotov ni bila le izbruh

Znana Žižkova izjava, da prezira 99 odstotkov ljudi, ki da so dolgočasni idioti, ni bila le eden izmed njegovih izbruhov. Isto misel je Žižek izrazil v svojih delih. Že dolgo časa izraža prezir do navadnega in vulgarnega življenja, hkrati pa ohranja svoj odpor do patetične figure dobrega malega človeka, ki svoj ponos ohranja v groznih okoliščinah. Namesto tega Žižek predstavi političnega bojevnika, ki izraža popolno vojaško zvestobo, še razmišlja profesor.

Italijanska fašistična ikonografija in Žižkova dela

Johnson ob tem spomni tudi na intelektualnega zgodovinarja Richarda Wollina, ki trdi, da je levičarski fašist Georges Bataille zelo hvalil italijansko fašistično ikonografijo. »Enako morbidnost do samožrtvovane smrti lahko najdemo v Žižkovih besedilih, najbolj v delu In Defence of Lost Causes, ki je posvečeno prav levičarskemu totalitarizmu,« dodaja profesor Johnson.

Deli s prijatelji