BIROKRATSKE NEPRAVILNOSTI

To je dečkoma, ki jima je oče ubil mater, storil CSD

Objavljeno 21. junij 2016 15.09 | Posodobljeno 21. junij 2016 15.09 | Piše: STA, K. K.

Upravna inšpekcija v CSD Velenje ugotovila kršitve v obravnavi primera dveh dečkov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA, VELENJE – Pri obravnavi primera dveh dečkov, ki ju je CSD Velenje konec marca namestil v rejništvo, je upravna inšpekcija v nadzoru ugotovila, da je CSD Velenje pri izdaji ene odločbe kršil pravila upravnega postopka. Med drugim starima staršema ni priznal statusa stranke v postopku, čeprav je odločil o njuni obveznosti, in jima odločbe tudi ni vročil.

Odvetnik pričakuje prednost

Za odvetnika babice dečkov, ki sta v rejništvu, Velimirja Cugmasa ugotovitve upravne inšpekcije, ki je v nadzoru nad obravnavo primera dečkov v Centru za socialno delo (CSD) Velenje ugotovila kršitve, niso presenečenje. Medtem sam širše v zvezi s primerom pričakuje prednostno obravnavo pritožbe na ustavnem sodišču.

Pri obravnavi primera dveh dečkov, ki ju je CSD Velenje konec marca proti volji starih staršev iz Koroške namestil v rejništvo, je upravna inšpekcija v nadzoru ugotovila, da je CSD Velenje pri izdaji ene odločbe kršil pravila upravnega postopka. Med drugim starima staršema ni priznal statusa stranke v postopku, čeprav je odločil o njuni obveznosti in jima odločbe tudi ni vročil.

»Zame to ni nič novega,« se je danes za STA odzval odvetnik Cugmas in poudaril, da je o vsem tem že aprila pisal ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak. Po njegovem mnenju se tako tudi pri tem kaže »počasnost upravnih organov«. Poudaril je, da babica še vedno ne ve, kje sta dečka v rejništvu, videla ju ni od konca marca, ko sta bila nameščena pri rejnikih, prav tako še ni odločeno o stikih dečkov z babico oziroma starima staršema.

Cugmas je ob tem ponovno izpostavil, da so babici in otrokom kršene pravice. Posebej je izpostavil kršenje konvencije o otrokovih pravicah, ki pravi, da je v primeru odvzema otroka nujno obvestiti ožjega družinskega člana, kje otrok je. »Še danes babica ne ve, kje otroka sta,« je pribil odvetnik, ki je prejšnji teden na ustavno sodišče dal pritožbo, potem ko je vrhovno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo zoper sklep upravnega sodišča o zavrnitvi njegove zahteve za začasno odredbo. Zahteval je namreč takojšnjo vrnitev dečkov k babici do pravnomočne odločitve v tej zadevi. Cugmas pričakuje, da bo ustavno pritožbo prioritetno rešilo.

Kot so za STA danes pojasnili na ministrstvu za javno upravo, pod okrilje katerega spada upravna inšpekcija, je ta v inšpekcijskem nadzoru v Centru za socialno delo (CSD) Velenje presojala le spoštovanje procesnih določb, v ničemer pa njena presoja ni bila povezana z vsebino odločitev. Upravna inšpekcija je v nadzoru ugotovila, da je CSD Velenje v upravnem postopku, v katerem je odločal o potrebnih ukrepih za zaščito dveh mladoletnih dečkov, izdal dve odločbi. Postopek izdaje ene odločbe je bil v celoti izveden v skladu s predpisanim upravnim postopkom.

V postopku izdaje druge odločbe pa je inšpekcija med drugim ugotovila, da CSD Velenje v eni točki ni navedel pravne podlage iz materialnega predpisa in da zaradi pomanjkljive obrazložitve ni izkazal, da so izpolnjeni pogoji za odločitev ter da pritožba zoper odločbo ne zadrži njene izvršitve. Prav tako CSD Velenje starima staršema ni priznal statusa stranke v upravnem postopku, čeprav je odločil o njuni obveznosti in jima odločbe tudi ni vročil. Pri izdaji druge odločbe je tako prišlo do kršitev pravil upravnega postopka, ugotavlja inšpekcija, ki je CSD Velenje že odredila takojšnjo vročitev odločbe starima staršema.

Upravna inšpektorica je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila tudi večkratne kršitve uredbe o upravnem poslovanju, so še pojasnili na ministrstvu. V primeru dečkov iz Velenja, ki ju je CSD Velenje proti volji starih staršev iz Koroške namestil v rejništvo, je upravna inšpekcija opravila tudi nadzor v CSD Slovenj Gradec. Tam je prav tako ugotovila kršitve, in sicer pri obravnavi vloge, ki so jo podali stari starši za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti. CSD Slovenj Gradec namreč ni pravočasno posredoval vloge v reševanje pristojnemu organu, to je ministrstvu za delo.

Direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik je zato 25. maja letos zaradi objektivne odgovornosti ponudil svoj odstop, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pa je njegov odstop sprejela. Ker tako nalaga zakon, mora mnenje o odstopu oziroma razrešitvi direktorja CSD Slovenj Gradec podati tudi lokalna skupnost. To točko ima občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na dnevnem redu seje, ki bo v sredo.

Deli s prijatelji