POLICIJSKI ODGOVORI

Je Darsov radar ogrožal promet?

Objavljeno 21. junij 2012 21.10 | Posodobljeno 21. junij 2012 21.04 | Piše: A. L.
Ključne besede: radar

Policija je Darsu poslala predlog, naj ohišje radarja raje prestavijo.

Radar so prestavili brez pojasnila.

LJUBLJANA – »Ohišje stacionarnega radarja so prejšnji teden na severni ljubljanski obvoznici postavili delavci Darsa, avtocestne baze Ljubljana,« so nam danes pojasnili iz policijske uprave Ljubljana. Na naše vprašanje, ali je bil radar na robu cestišča postavljen v skladu z zakonodajo, pa odgovarjajo: »Lokacija postavitve ohišja stacionarnega radarja zakonsko ni predpisana. Za postavitev radarja je treba upoštevati navodila proizvajalca glede tehničnih parametrov za samo postavitev,« so pojasnili.

Radar ni ogrožal varne uporabe ceste ...

V konkretnem primeru je bilo ohišje stacionarnega radarja postavljeno na območju delovišča na severni ljubljanski obvoznici zunaj označenega roba vozišča (hitrost vožnje je bila na omejenem območju znižana na 60 km/h). »Postavitev na takšnem mestu ne predstavlja kršitve 5. člena zakona o cestah, ki govori o prepovedi ogrožanja varne uporabe javne ceste (odlaganje raznih predmetov na vozišču, postavljanje ograj, stebričkov, zasaditev žive meje, preusmeritev vodotokov, opravljanje del ob cesti …),« razlagajo na policiji.

... a so vseeno predlagali prestavitev

»Na omenjenem delu severne ljubljanske obvoznice je zaradi zagotavljanja varnosti med izvajanjem del po sredini postavljena betonska varovalna ograja. Zato ohišje stacionarnega radarja nekoliko izstopa iz preostalega cestnega sveta in se morda pri voznikih kaže kot ovira na cesti kljub temu, da je postavljeno zunaj označenega dela vozišča,« zato so Darsu predlagali, da ga prestavijo na desno stran. Predlog so upoštevali in ohišje prestavili med table pokončne zapore na desni strani, je v odgovoru zapisala Maja Adlešič iz ljubljanske policijske uprave.

Deli s prijatelji