VROČINA

Je danes rekord znova padel v Ljubljani?

Objavljeno 04. avgust 2013 20.51 | Posodobljeno 04. avgust 2013 20.51 | Piše: STA, S. J.

Postojni in Ljubljani se obetata nova temperaturna rekorda.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Po do zdaj izmerjenih temperaturah na samodejnih meteoroloških postajah bi lahko danes v Sloveniji zabeležili dva nova temperaturna rekorda, in sicer v Postojni ter vnovič morda tudi v Ljubljani. Zagotovo bo to znano zvečer po 20. uri, ko bodo na voljo meritve iz t. i. maksimalnih termometrov, je povedal meteorolog Benedikt Strajnar.

V Ljubljani bo morda presežen sobotni rekord, ki je znašal 38,3 stopinje Celzija, vendar bo to potrdilo šele večerno odčitavanje vrednosti. V Postojni pa se je temperatura glede na podatke samodejne meteorološke postaje povzpela nad 36 stopinj Celzija, kar po Strajnarjevih besedah pomeni, da bo tam verjetno padel nov rekord. Sedanji je bil izmerjen 6. julija 1957 in znaša 35,9 stopinje Celzija.

Za obe mesti bodo natančni odčitki znani zvečer, ko bodo pregledane vrednosti, izmerjene na maksimalnih termometrih. Ti dovoljujejo samo rast navzgor in kažejo najvišjo temperaturo.

Dežurni meteorolog v Agenciji RS za okolje Strajnar ob tem poudarja, da so temperature na istih mestih že desetletje merjene v enakih okoliščinah, to je dva metra nad tlemi v vremenski hišici, in so zato med seboj primerljive. Mogoče pa je, da ljudje kje izmerijo višje temperature, seveda v drugih okoliščinah in na drugih mestih.

Tudi drugod po Sloveniji je bilo danes zelo vroče, vendar, kot kaže, je bilo manj novih rekordnih vrednosti kot v soboto, ko so jih našteli pet. Vroče vreme se bo nadaljevalo še vse do vključno četrtka. Kot pravi Strajnar, je nov rekord mogoč že v ponedeljek v Vipavski dolini.

Številni požari 

Visoke temperature so danes marsikje po Sloveniji povzročale težave. V kraju Kerinov Grm, občina Krško, sta danes ob 10.19 na površini okoli enega hektarja zagorela podrast in grmičevje. Požar so pogasili gasilci iz Krškega, Drnovega in Leskovca. V popoldanskih urah je v Kerinovem Grmu znova prišlo do požara v naravi, potem ko so zagorele pnevmatike. Požar je krškim gasilcem že uspelo pogasiti.

Zagorelo je tudi v prestolnici. Na Cesti v Prod so v bližini čistilne naprave zagoreli trava, vejevje in odpadki, na Šmartinski cesti pa je na okoli tisoč kvadratnih metrih prišlo do travniškega požara. Oba so gasilci že pogasili.

Suha trava je zagorela tudi v Sobetincih, občina Markovci, požar na okoli 20 kvadratnih metrih pa so tamkajšnji gasilci že pogasili.

Preprečili pogin rib

V Mlačah, občina Slovenske Konjice, so posredovali gasilci, ki so s prečrpavanjem in prezračevanjem vode povišali raven kisika v vodi ribnika ter tako preprečili pogin rib.

Deli s prijatelji