SUMLJIVO

Je bilo letalo res okvarjeno ali so si okvaro izmislili?

Objavljeno 07. januar 2014 20.26 | Posodobljeno 07. januar 2014 20.27 | Piše: P. J.

Zakaj z ministrstva za obrambo nočejo posredovati zapisnika o popravilu vladnega letala?

Kaj se je dogajalo v Moskvi?

LJUBLJANA – 12. decembra lani, ko so na vrata obrambnega ministra Romana Jakiča potrkali preiskovalci, ministra ni bilo doma. Čeprav bi se morala delegacija iz Rusije že vrniti, se ni, saj je bil let zaradi okvare falcona prestavljen. Vendar ministrstvo že več dni, kot poroča Požareport.si, ne zna pojasniti, kaj točno je bilo z vladnim falconom narobe oziramo noče pokazati zapisnika, v katerem je opisano, kaj se je z letalom v Moskvi dogajalo.

So si okvaro izmislili?

Letalo naj bi zamrznilo, čeprav je bilo na moskovskem letališču med 9 in 15 stopinjami pod lediščem. Ker je Jakič z delegacijo še eno noč ostal v Moskvi, naj bi ga to celo rešilo pred pridržanjem, vse glasnejša pa so tudi namigovanj, da naj bi bil Jakič pravočasno obveščen o preiskavi, okvara letala pa naj bi bila »fingirana«. Letalo so, kot smo poročali, na moskovskem letališču po navodilih pooblaščenega serviserja, popravili kar sami člani posadke image

Kot poroča Požareport, zapisnik o popravilu letala najprej podpiše serviser, nato njegov nadrejeni, potem lastnik in še pilot. Zapisnik gre v letalsko knjigo, kopija pa tudi proizvajalcu letala za oceno nevarnosti in v arhiv. Ker je vladni falcon v državni lasti, naj bi bile javnega značaja tudi vse informacije povezane z njim in njegovim popravilom. Na ministrstvu že več dni ne znajo pojasniti, kaj se dogaja z zapisnikom o popravilu falcona in zakaj ga ne posredujejo. Sum, da si je posadka okvaro izmislila, je tako vse večji, obstaja pa tudi možnost, da zapisnika sploh ni ali pa je oporečen.

Skriva tudi dokumente o gradnji hiše

Tako kot zapisnik pa je v skrivnost ovita tudi dokumentacija, povezana z gradnjo Jakičeve družinske hiše v Zalogu. Čeprav je obljubil, da bo dokumentacijo njegov odvetnik Miha Kozinc dal na vpogled, je odvetnik to prošnjo zavrnil, saj mu Jakič naj ne bi dal pooblastila za to. Jakič je z gradbenim podjetjem Bežigrad namreč vpleten v sodni spor zaradi neplačil podjetju, ki se je po pripojitvi Vegradu znašlo v stečaju.

Deli s prijatelji