IZREDNA SEJA

Jazbec bo moral pred poslance

Objavljeno 17. februar 2015 17.01 | Posodobljeno 17. februar 2015 17.01 | Piše: STA, K. K.

Zahtevo NSi za izredno sejo DZ, na kateri želijo razpravo o vlogi Banke Slovenije pri dokapitalizaciji bank in izbrisu lastnikov podrejenih hibridnih finančnih instrumentov, so podprli v skoraj vseh poslanskih skupinah.

Novo zadolževanje je dejstvo, vprašanje je le, ali na trgu ali pa bo potrebna prošnja za pomoč, iz Amerike sporoča Jazbec.

LJUBLJANA – Zahtevo NSi za izredno sejo DZ, na kateri želijo razpravo o vlogi Banke Slovenije pri dokapitalizaciji bank in izbrisu lastnikov podrejenih hibridnih finančnih instrumentov, so podprli v skoraj vseh poslanskih skupinah. Le v ZL bodo podpise prispevali z nekaj pripombami. Večina strank namreč še vedno pričakuje odgovore o sumih nepravilnosti.

V NSi napovedujejo, da bodo zahtevo za izredno sejo vložili sredi tedna. Med vabljenimi so tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, viceguvernerja Janez Fabijan in Stanislava Zadravec Caprirolo, nekdanji finančni minister Uroš Čufer in nekdanji državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko ter minister Dušan Mramor. Mramor in državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar sta postopke sanacije bank zagovarjala že na minuli seji, nakar je vladna ekipa poslala nekoliko pomirjajoča sporočila. Odgovore glede domnevnih nepravilnosti v postopkih za sanacijo bank so poslanci od guvernerja Banke Slovenije zahtevali že na petkovi seji komisije DZ za nadzor javnih financ. Vendar pa očitno z odgovori niso povsem zadovoljni.

Jazbec bo okoliščine pri sanaciji bank v sredo pojasnjeval tudi vladni ekipi, očitno pa bo moral še pred DZ, ki ga je tudi izvolil na funkcijo.

Kdo je Jazbeca podprl in kdo ne

Že konec prejšnjega tedna so v nekaterih poslanskih skupinah napovedali zakonodajne spremembe, če se bo Banka Slovenije pri pojasnjevanju okoliščin glede sanacije bančnega sistema in vprašanja metodologije pri ugotavljanju bančne luknje sklicevala na zakon o Banki Slovenije in zakon o bančništvu, ki definirata zaupnost bančnih podatkov. Postavlja se tudi vprašanje zakonskih sprememb v smeri lažje razrešitve guvernerja.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v današnji izjavi novinarjem ocenila, da je treba tovrstne nejasnosti čim prej razrešiti oz. sprejeti spremembe zakonodaje. Spomnila je, da so že minuli teden omenili proučevanje sprememb zakonodaje, po katerih bi tudi Banka Slovenije sodila med revidirance računskega sodišča.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je v današnji izjavi novinarjem vnovič spomnil, da je SD edina stranka, ki ni podprla guvernerja Jazbeca. V SD se zavzemajo za to, da se okoliščine pri sanaciji bank raziščejo, da bo Jazbec najprej poročal vladi, pozneje pa tudi poslancem. Han je še povedal, da na petkovi seji komisije niso prejeli vseh odgovorov. Po njegovih besedah se lahko sicer govori, da je metodologija za ugotavljanje bančne luknje znana, a so pomembne številke.

Komisija za nadzor javnih financ je sicer v petek podprla zahtevo po izredni reviziji in forenzični preiskavi teh postopkov. Želi tudi, da se na to temo uvede preiskovalno komisijo DZ, od vlade pa zahteva spremembe zakonodaje v smeri večje odgovornosti bankirjev.

Deli s prijatelji