NA KOŽO

Jaz, mali brezdelničar

Objavljeno 29. september 2016 00.35 | Posodobljeno 29. september 2016 00.36 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Končno bom zaprl še eno poglavje tranzicije iz socializma v kapitalizem.

Centralna Klirinško-depotna družba (KDD) me je s pismom prijazno opomnila, naj se čim prej izjasnim, kaj bom storil s svojimi vrednostnimi papirji. Z novim letom namreč ne bodo več brezplačno vodili registrskega računa – kar koli že pomeni upravljanje mojega pičlega oziroma mrtvega kapitala. 
Po svoje mi je kar odleglo, končno bom zaprl še eno poglavje tranzicije iz socializma v kapitalizem. Najbrž tako, da bom tistih nekaj delnic prodal najboljšemu ponudniku (beri: edinemu), ki se je že oglasil. Očitno zelo dobro ve, da so celo ničvredni papirji 250.000 slovenskih delniških zgubarjev vseeno še toliko vredni, da se zanje splača ponuditi po nekaj deset evrov.

Začelo pa se je s tisočaki, resda tolarskimi, ko je novopečena država svojim državljanom namenila pravo malo bogastvo! No, to je pri večini ostalo mrtva črka na papirju, le manjšina je kovala dobiček.

Jaz sem bil bolj mali delničar: ker se nisem dovolj potrudil, da bi prišel h koritu kakega (uspešnega podjetja), sem šel na koncu prodat na pošto. Vse svoje certifikate sem vložil v eno samo podjetje, ki je spadalo med tako zvane pooblaščene investicijske družbe, njihovi najuspešnejši šefi so postali pidovski baroni. 
Na začetku certifikatske mrzlice se je firma zmagovitega imena zame celo tako potrudila, da mi je na dom brezplačno poslala več lično urejenih revij o delnicah in trgovanju z njimi. Nisem imel pojma, kaj mi pišejo, ampak zgledalo je lepo, resno in obetavno. No, potem pisemc in revijic nenadoma ni bilo več, indeksi niso šli nič več gor, fasada je šla dol, firma se je potapljala in se slednjič potopila. Tisto, kar je ostalo po brodolomu, je izgubljalo vrednost in se že leta in leta svaljka na dnu kadedejskih evidenc.

Domnevam, da direktorji in druge živine tega ali onega propadlega pida niso šli pod vodo, in stavim, da še vedno iz ozadja krojijo (finančno) usodo marsikoga med nami, ki ne znamo brati drobnega tiska. Morda prav oni odkupujejo tudi ostanke ostankov lastninskega preoblikovanja podjetij ... Končno bom zaprl še eno poglavje tranzicije iz socializma v kapitalizem. 

Deli s prijatelji