NA KOŽO

Jaz, čistilec tal

Objavljeno 27. junij 2017 00.35 | Posodobljeno 27. junij 2017 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Odstotek moških, ki so v razvoju ostali na kavču s pirom v roki, je vse nižji.

Rok Tamše.

Šel sem tja, kamor gre še cesar peš. V novi dobi ob olajšanju po moško v gostinskih lokalih prav rad preverim oglasna sporočila, ki visijo na zidu tik pred mojim nosom. Imaš jih vse sorte: plehka, simpatična, udarna, mamljiva, debilna, izjemno privlačna, zakomplicirana, otroška, filozofska, poučna, pa tudi že prav malo grozeča, preteča, slabo vest vzbujajoča. Tako sem naletel na napis Čiščenje tal je tudi moška zadeva s fotografijo iz vojaških časov znanega džogerja, ki mu po slovensko rečemo čistilec tal z držalom.

Pričakoval sem nagovor proizvajalca z novim izdelkom, ki tako prikupno leže izključno v moške roke in ima morda še kakšen dodaten kos opreme, da bi se lahko pravi kerlci v mačo družbi pohvalili, kako šibajo po stanovanju sem in tja s svojo turbo X5SL zverino, ki jo je treba pravilno držati, porivati, z njo lepo krožiti ter po vseh sijajno očiščenih kotičkih stanovanja tudi učinkovito ožeti in priraviti za nov čistilni pohod.

Pa ni bil takšne vrste oglas. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namreč nagovarjajo moške, da je kljub navidezni enakosti v marsikateri slovenski družini glavna skrb za gospodinjstvo še vedno na ženskih plečih. Da naj zavihamo rokave in spremenimo to dejstvo, saj so pranje perila, čiščenje oken in skrb za otroke tudi moške zadeve. V kontekstu zaščite ženskih pravic do prijetnejšega družinskega življenja razumem to sporočilo, vsebina oglasa pa spada v 60. ali 70. leta. Sporni odstotek moških, ki so v svojem razvoju ostali na kavču s pirom v roki ali v glasni bifejski razpravi o avtih, babah in izmišljenih podvigih, je namreč vse nižji. Strinjam se, treba jih je iztrebiti. Ker pač mo- ški znamo tudi bolje in hitreje prati perilo, likati, brisati prah, čistiti okna in tla, nakupovati špecerijo, kuhati in pomivati posodo ter za povrh ženskam še pošteno zasladiti življenje. Ampak na takšen način oglaševati pomoč domnevno zasužnjenim ženskam je nerodno. Te naj se namreč počijo na kavč, lakirajo nahote in izdavijo, da se jim jebe za vse živo. In mačoti bodo začeli skakljati od omar v spalnici do kant za smeti. V upanju, da bodo lahko jutri spet špilali frajerja.

Deli s prijatelji