PREOBRAT

Javnost za Janšo

Objavljeno 30. januar 2012 11.40 | Posodobljeno 30. januar 2012 11.14 | Piše: A. L.

Če je bil še prejšnji teden najprimernejši za mandatarja Zoran Janković, se je tokrat obrnilo v prid prvaku SDS.

LJUBLJANA – Janez Janša je primernejši mandatar kot Zoran Janković, kaže zadnja anketa Dela. Tako je menilo 38,2 odstotka vprašanih, medtem ko je bilo za prvaka Pozitivne Slovenije 34,7 odstotka vprašanih. Spomnimo, še pred tednom dni je dobra polovica menila, da bi bil Janković primernejši, za Janšo pa je bilo 31,4 odstotka vprašanih. Marko Voljč, ime, o katerem je predsednik republike na glas razmišljal, da bi morebiti lahko vodil vlado, je dobil dobrih osem odstotkov glasov podpore.

Mlajši proti, starejši za

Podporo koaliciji med desnosredinskimi strankami SDS, DLGV, SLS, NSi in DeSUS bi dalo 47 odsotkov sodelujočih, 46,4 pa ne. Če pogledamo po starostni strukturi, koalicijo podpira največ starih od 36 do 49 let (57 odstotkov), medtem ko je 58 odstotkov starih od 26 do 35 let ne podpira.

Za varčevanje

Da je varčevanje v višini 800 milijonov evrov potrebno, se strinja 56,3 odstotka anketiranih, proti je malo več kot tretjina vprašanih. Kar dve tretjini anketiranih se strinja, da se zlato fiskalno pravilo, ki omejuje zadolževanje države, vpiše v ustavo. Slaba četrtina jih je proti.

Prodati Mercator?

Tisti, ki so sodelovali v anketi, so izrazito proti prodaji prodaji Mercatorja Agrokorju. Skoraj 85 odstotkov vprašanih je takih, medtem ko bi Najboljšega soseda prodala dobra četrtina.

Deli s prijatelji