KAJ NAMESTO DAVKA

Javno mnenje: Vlada naj oklesti plače v javnem sektorju

Objavljeno 06. april 2014 11.31 | Posodobljeno 06. april 2014 12.46 | Piše: STA, D. P.

Devet odstotkov vprašanih predlaga uvedbo kriznega davka, le peščica sodelujočih pa bi znižala pokojnine.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Davek na nepremičnine je padel. S čigavim denarjem naj premierka Alenka Bratušek krpa luknjo, smo vas vpraševali v tokratni anketi.

Odločno za nižanje plač

Absolutna večina vprašanih, kar 72 %, vas meni, naj premierka oklesti plače v javnem sektorju. Precej manjšo podporo (16 %) je dobila ideja o dvigu DDV. Devet odstotkov vprašanih predlaga uvedbo kriznega davka, le peščica sodelujočih (3 %) pa bi znižala pokojnine.

Kje najti denar?

O ukrepih in krpanju proračunske luknje danes razpravlja tudi koalicija. Pred tednom dni je finančni minister Uroš Čufer kot prvi ukrep po razveljavitvi nepremičninskega zakona predlagal vnovičen dvig DDV. Tokrat naj bi se bolj ogrevali za

Že zasedajo

Koalicijski partnerji so se ob prihodu na današnje srečanje izognili medijem. Pričakovati je burno razpravo in prizadevanja po kompromisu o ukrepih, ki bi zakrpali proračunsko vrzel. 

Današnjega sestanka se udeležujejo predsedniki strank in vodje poslanskih skupin koalicije, a pred začetkom za medije niso dajali izjav.

Če se koalicija o ukrepih ne bi mogla dogovoriti, bi to še zaostrilo že tako naelektreno ozračje po petkovem glasovanju o interpelaciji zoper notranjega ministra in prvaka DL Gregorja Viranta. Del poslancev PS se je namreč odločil podpreti interpelacijo, drugi del je glasovanje obstruiral. Koalicijski partnerji so tudi zato zaskrbljeni in danes pričakujejo resen pogovor. Še posebej, ker je Bratuškova preverjanje trdnosti v koaliciji napovedala z vložitvijo zaupnice, danes pa bi bilo lahko že jasno, ali jo bo vezala na morebitne javnofinančne ukrepe.

(STA)

znižanje subvencij, notranje prerazporeditve na ministrstvih, zvišanje trošarin na alkohol in tobak ter dvig davka na promet z nepremičninami. Koalicijske partnerje na današnjem srečanju čaka zahtevna naloga: doseči morajo kompromis o ukrepih, ki bi zakrpali 200-milijonsko proračunsko vrzel. Po pogovoru bo jasnejša tudi prihodnost vlade. Koalicija si sicer želi dokončati mandat, a medtem ko nekateri trdijo, da so se doslej vedno zmogli dogovoriti, drugi svarijo, da je danes možno vse.

Najglasnejši Desus

Predstavniki koalicije so se na podobnem vrhu sestali že pred natanko tednom dni, ko jim je finančni minister Uroš Čufer kot prvi ukrep po razveljavitvi nepremičninskega zakona predlagal vnovičen dvig DDV. Ob tem bi si še naprej prizadevali za uvedbo davka na nepremičnine, kot tretji korak pa je Čufer predlagal znižanje obdavčitev plač. Pričakovati je, da se bo Čufer udeležil tudi današnjega srečanja, a bo moral predsednikom koalicijskih strank in poslanskih skupin predstaviti drugačne predloge. Dvigu DDV so se namreč odločno zoperstavili v DL, kjer (podobno kot premierka Alenka Bratušek) menijo, da je v javnem sektorju še dovolj možnosti za prihranke, in sicer takšne, ki ne bodo posegali ne v pravice javnih uslužbencev ne v pravice upokojencev. Tem posegom sicer pričakovano najglasneje nasprotujejo v Desusu.

Kongres pred vrati

Kakšni ukrepi bodo danes na mizi, ni znano. Neuradno kot možne rešitve omenjajo manj subvencij, notranje prerazporeditve na ministrstvih, zvišanje trošarin na alkohol in tobak ter dvig davka na promet z nepremičninami. Če se koalicija o ukrepih ne bi dogovorila, bi to še zaostrilo že tako naelektreno ozračje po petkovem glasovanju o interpelaciji zoper notranjega ministra in prvaka DL Gregorja Viranta. Del poslancev PS se je namreč odločil podpreti interpelacijo, drugi del pa je glasovanje obstruiral. Koalicijski partnerji so tudi zato zaskrbljeni in danes pričakujejo resen pogovor, zlasti ker je Bratuškova preverjanje trdnosti v koaliciji napovedala z vložitvijo zaupnice, danes pa bi bilo lahko že jasno, ali jo bo vezala na morebitne javnofinančne ukrepe.

Ob tem se nekateri vprašujejo, ali želi premierka s tem bolj kot koalicijo konsolidirati stranko, saj se je zavzela tudi za skorajšnji kongres PS. Tudi ta pa utegne zamajati vlado, če bi se na predsedniški stolček v PS znova zavihtel njen ustanovitelj Zoran Janković.

Deli s prijatelji