IZPLAČILO

Javni uslužbenci bodo prejeli plače

Objavljeno 04. januar 2013 08.13 | Posodobljeno 04. januar 2013 08.13 | Piše: P. J., STA

Vlada je z uredbo o začasnem financiranju proračuna izplačilo prestavila na 10. januar.

LJUBLJANA – Javni uslužbenci bodo danes prejeli decembrske plače, kljub temu da je vlada 20. decembra z uredbo o začasnem financiranju proračuna izplačilo prestavila na 10. januar. Sindikati javnega sektorja so namreč 21. decembra umaknili referendumsko pobudo o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, proračun pa je začel veljati.

Uredba je tako postala brezpredmetna in zamika izplačila plač javnih uslužbencev na 10. januar vendarle ne bo.

Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so namreč 12. decembra v državni zbor (DZ) vložili 13.280 podpisov za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Po njihovem mnenju zakon nesistemsko, nezakonito in neskladno z ustavo ter brez dogovora s socialnimi partnerji posega v sistemske predpise in povsem na novo ureja plačno politiko. Zakon sicer med drugim ureja način, na katerega se bo zagotovilo predvideno zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju.

Sindikati so se za umik pobude odločili dan po objavi odločitve ustavnega sodišča, da bi bila referenduma o zakonu o državnem holdingu in zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank protiustavna.

V veljavi pa ostaja napoved splošne stavke, ki so jo sindikati javnega sektorja napovedali za 23. januar. Med drugim zahtevajo, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje ter da mase plač za javne uslužbence za leti 2013 in 2014 dodatno ne zniža. Vlado so pozvali, naj takoj začne pogajanja o njihovih zahtevah.

Deli s prijatelji