PORABA

Javni sektor: toliko so dobili za nadure in dežurstva

Objavljeno 13. september 2015 13.46 | Posodobljeno 13. september 2015 13.48 | Piše: STA, T. L.

Za plače v javnem sektorju lani za 5,5 milijona evrov več. Sredstva za dežurno delo so se povečala za 5,6 odstotka, za nadurno delo pa za 0,2 odstotka.

Evri, ki odtekajo. Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Po izsledkih iz analize plač v javnem sektorju so se sredstva za plače, teh je okoli 3,3 milijarde evrov, lani v primerjavi z letom prej povečala za 0,2 odstotka oz. za 5,5 milijona evrov, in sicer predvsem na račun posrednih uporabnikov proračuna. Sredstva za dežurno delo so se povečala za 5,6 odstotka, za nadurno delo pa za 0,2 odstotka.

Zakaj povečanje na vladnih službah

Med neposrednimi uporabniki proračunov so se sredstva za plače najbolj povečala na vladnih službah, vendar predvsem zaradi organizacijskih sprememb, in sicer ponovne vzpostavitve vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, so pojasnili v analizi, ki jo je pripravilo ministrstvo za javno upravo, vlada pa jo je obravnavala ta teden.

Med posrednimi uporabniki proračunov, kamor sodijo javni zavodi (JZ) z različnih področij, javne agencije, skladi in drugi izvajalci obveznega socialnega zavarovanja ter samoupravne narodne skupnosti, je obseg sredstev za plače pri večini ostal na enaki ravni kot v letu 2013.

Za dežurno delo 1,15 milijona več kot leto prej

Sredstev za dežurno delo, ki je značilno le za nekatera področja dejavnosti javnega sektorja, je bilo lani okoli 21,8 milijona evrov, kar je za 1,15 milijona več kot leto prej. Pri neposrednih uporabnikih proračuna sredstva za dežurno delo znašajo le pol milijona evrov, kar je 2,3 odstotka mase vseh sredstev za dežurstva, izplačuje se namreč na področju pravosodja. Tako kot dodatkov za dežurstvo je tudi največ dodatkov za nadurno delo izplačanih v javnih zdravstvenih zavodih.

V primerjavi z letom 2013 se je lani povečal tudi obseg sredstev za delovno uspešnost, in sicer za 3,5 milijona evrov. Sredstva za delovno uspešnost predstavljajo dobra dva odstotka vseh sredstev za plače in so se občutno povečala pri neposrednih uporabnikih proračunov, in sicer za 32 odstotkov. Povečanje je posledica višjih izplačil delovne uspešnosti zaradi sodelovanja pri posebnih projektih, ki jih izkazujejo ministrstva in organi v njihovi sestavi, so še pojasnili v analizi.

Deli s prijatelji