REZANJE

Javni sektor bo vsako leto »lažji« za odstotek zaposlenih

Objavljeno 16. maj 2013 15.58 | Posodobljeno 16. maj 2013 15.58 | Piše: A. L.

Nekatere ukrepe iz ZUJF so podaljšali tudi v 2014.

Predsednik državnega zbora in prvi mož državljanske liste Gregor Virant.

LJUBLJANA – »Na letni ravni se dogaja zmanjševanje zaposlenih na mehek način. Vlada se bo tega striktno držala,« je danes po seji vlade, na kateri so potrdili v torek parafiran dogovor s sindikati, povedal minister Gregor Virant. Zmanjšati bo treba število zaposlenih v vseh delih javnega sektorja. »In en odstotek na leto ni noben problem,« izpostavlja.

Preberite tudi Katere pravice bo država zmanjšala ali vzela, kaj bo podražilaimage.

Nekaj ukrepov so morali iz ZUJF podaljšati v 2014: novih napredovanj ni, režim regresa bo, kot je bil letos (ne bo poln), zamrznjena so sredstva za redno delovno uspešnost.

»Človek ima integriteto ali pa je nima,« je dejanja pokvarjenih policistov komentiral minister Virant. Poudarja, če je nimaš, ti niti visoka plača ne pomaga.

Po njegov mnenju je velika večina policistov poštenih, a v vsakem tako velikem sistemu, tako Virant, se najde kakšno gnilo jabolko.

Težava letošnjega leta je, da ukrepi začnejo veljati šele sredini leta, in sicer zaradi poznih pogajanj. Že prejšnja vlada bi se namreč morala pogajati, je prepričan Virant.

Izognili so se referendumu in kaosu

Opozarja, da je znižanje plač bolj pošteno: bistveno več prispevajo tisti, ki imajo višje plače. Predsednica vlade bo, denimo, ostala brez okoli 260 evrov bruto na mesec. »Posebej pomembno je, da so ti ukrepi dogovorjeni. Če bi šla vlada enostransko na nož, bi to za seboj skoraj zanesljivo potegnilo referendum, kaos. Pogajanja niso bila lahka, smo jih pa prepričali, da se javni sektor mora prilagajati. Ne gre za to, da mislimo, da ima javni sektor previsoke plače, temveč, da se mora vsako leto prilagoditi gospodarstvu,« pravi in dodaja, da je s tem domača naloga opravljena, a ukrepov še ni konec.

»Treba bo narediti marsikaj, če se želimo izogniti kriznemu davku. Še zelo veliko bo treba narediti na odhodkovni strani, pa tudi na prihodkovni,« pravi Virant in izpostavlja boljše pobiranje davkov, sivo ekonomijo, področje javnega naročanja, ...

Deli s prijatelji