BIOLOŠKO KOPALIŠČE

Javni bazen bodo čistile rastline

Objavljeno 14. julij 2017 14.17 | Posodobljeno 14. julij 2017 14.18 | Piše: Oste Bakal

V Radencih kmalu prvo biološko kopališče.

RADENCI – Davnega leta 1962 je bil v radenskem parku zgrajen letni bazen, ki zdaj že približno desetletje sameva in propada. A kot kaže, se bo to zdaj spremenilo, saj so se na seji občinskega sveta občine Radenci odločili za veliko spremembo, in sicer za biološko kopališče, ki poleg preobrazbe letnega bazena v biološko kopališče obsega tudi obnovo parka Radenci in radenskih vrelcev.

Do narave in proračuna prijazen

Le redke slovenske občine si še lahko privoščijo obratovanje javnih bazenov. Tudi v Radencih tega stroška niso zmogli že skoraj deset let, zdaj pa so vendarle našli način, kako znova obuditi propadajoč objekt, in to celo tako, da bo deloval brez klora in kemikalij. Za čiščenje vode bodo poskrbeli rastline in filtri iz peska. Naravni bazen bo vreden okoli milijon evrov, toliko bi stala tudi običajna prenova, a bodo občutno nižji stroški obratovanja. Takšen bazen tako ni le bolj prijazen do narave in zdravja, ampak tudi do javnih financ. »Vzdrževanje klasičnega bazen je dvakrat dražje kot vzdrževanje naravnega kopališča. Zaradi tega si zelo želimo, da bi prav mi imeli prvo tovrstno kopališče v Pomurju. Prepričan sem, da bi bila to velika atrakcija,« pravi radenski župan Janez Rihtarič.

V Radencih si želijo, da bi njihov biološki bazen postal takšna atrakcija, kot sta Vinarium v Lendavi in vodnjak s pivom v Žalcu.

Na občini računajo, da bi prvi kopalci v naravnem bazenu lahko zaplavali že spomladi prihodnje leto, kar je zelo kmalu, glede na to, da je bila ureditev dolgoletna vroča tema. Očitno je med občinskimi svetniki prevladalo mnenje, da je letno kopališče stara zgodba, ki se je ne da več oživiti, zato je treba začeti novo.

Nasprotovanje zaradi higiene

Med najglasnejšimi na drugi strani je bil svetnik Zlatko Mir, ki je zagovarjal vnovično odprtje letnega kopališča z možnostjo kopanja kot nekoč. »Sem za klasični bazen, ker daje voda bolj prijeten higienski občutek, manj je možnosti okužb, v njem je lahko več ljudi, lahko bi ga uporabljali športniki za tekmovanja.« Vladimir Rantaša je prav tako zagovornik klasičnega bazena in je prepričan, da bo delovanje takšnega za občino dražje, kajti klasičnega bi lahko dali v najem upravljavcu.

 

9 ​let je že opuščen letni bazen, ki ga bodo zdaj preuredili v naravno kopališče.


Zadovoljstvo z odločitvijo svetnikov je izrazil tudi Tadej Volčanšek, direktor podjetja Objem narave, ki pripravlja načrte za naravno jezero. »V Radljah ob Dravi župan ni imel niti najmanjše podpore, a je danes vodni park verjetno edino javno občinsko kopališče, ki dela z dobičkom, kraj pa je postal prava atrakcija in širše prepoznan.« 

 


 

Deli s prijatelji