POSVET

Javna naročila ostajajo velik problem na slovenskem trgu zdravil

Objavljeno 18. junij 2015 19.19 | Posodobljeno 18. junij 2015 19.19 | Piše: STA, A. L.

Veletrgovci v vsakem trenutku skladiščijo nekaj deset tisoč različnih zdravil in izdelkov.

Minister Gantar je prepričan, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje dražje za največ tri evre.

LJUBLJANA – Sodelujoči na posvetu o trenutnem stanju, spremembah in izboljšavah trga z zdravili v Sloveniji so se strinjali, da veliko težavo pomenijo javna naročila. Na področju določanja cen zdravil pa bo po besedah predsednika odbora DZ za zdravstvo Tomaža Gantarja ključna nova zakonodaja.

Na včerajšnjem strokovnem posvetu Promet z zdravili na debelo – miti, resnice in podatki, ki ga je pripravila revija Medicina danes v sodelovanju s Trgovinsko zbornico Slovenije, so udeleženci izpostavili, da so veletrgovci z zdravili vitalni člen verige oskrbe z zdravili. V vsakem trenutku skladiščijo nekaj deset tisoč različnih zdravil in izdelkov. Storitve v javnem interesu na slovenskem trgu zdravil, ki je vreden približno 600 milijonov evrov, opravlja 84 veletrgovcev z zdravili in 13 priglašenih veletrgovcev.

Gantar je pojasnil, da zdravila pomenijo sorazmerno majhen strošek v celotnem zdravstvenem sistemu, stroški za zdravila pa so močno regulirani na vseh področjih. Nekoliko drugačna je ureditev na področju medicinskih materialov, ki je regulirano bistveno manj, tudi na nivoju EU.

Majhni zaslužki

V sklopu posveta so organizatorji pripravili okroglo mizo, na kateri so poleg Gantarja sodelovali še predsednik sekcije veletrgovcev z zdravili na debelo pri Trgovinski zbornici Slovenije Miha Lavrič, predsednik uprave Kemofarmacije Davorin Poherc in Aljoša Feldin z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Sodelujoči so se strinjali, da velik problem na slovenskem trgu zdravil ostajajo javna naročila. Feldin je ob tem opozoril, da so tisti veletrgovci, ki največ investirajo v svojo logistično opremo, v tem segmentu v nekoliko neprivilegiranem položaju. Z njim se je strinjal tudi Poherc, ki je dejal, da se z dejavnostjo ukvarjajo velike družbe, rezultat pa so dejansko zelo majhni zaslužki. Po njegovem mnenju bi morali popraviti sistem. »Pri nas preživi tisti, ki stroške procesa vidi tako, da je sposoben jutri narediti več za manj stroškov,« je še poudaril Poherc.

Lavrič je medtem pri javnih naročilih za bolnišnično dejavnost kot glavni problem izpostavil nespoštovanje sklenjenih pogodb. Gantar pa je dodal, da ima veletrgovec lahko težave pri oblikovanju ponudbe, saj v končni fazi tudi sam izvajalec razpisa ne ve, ali bo v resnici toliko zdravila porabil, kot ga je predvidel v javnem naročilu.

Odpraviti anomalije

Gantar je še spomnil, da pri trgovanju z zdravili velik delež z davki pobere država. Nekatere države imajo zadevo urejeno in velja za zdravila bistveno nižji DDV, pri nas pa tega nismo dosegli, je povedal nekdanji zdravstveni minister. Dodal je, da bo sicer ključna pri določanju cen nova zakonodaja oziroma zakon o lekarniški dejavnosti.

Predstavniki panoge so se na koncu strinjali, da je treba vsem veletrgovcem na trgu omogočiti enake razmere poslovanja in tako odpraviti nekatere anomalije, ki so se na trgu pojavile v zadnjih nekaj letih.

Deli s prijatelji