BOŽIČNICA

Javna agencija lepo nagradila uspešnost

Objavljeno 23. december 2013 20.02 | Posodobljeno 23. december 2013 20.03 | Piše: Ksenija Koren

Minister Samo Omerzel se z nagrado 860 evrov neto sicer ne strinja ...

LJUBLJANA – Dodatek 860 evrov neto so za praznične radosti v teh dneh dobili uslužbenci Javne agencije za civilno letalstvo. Po naših neuradnih informacijah je izplačilo na njihove račune prišlo v sredo kot božičnica. A pristojni na agenciji z izrazom božičnica niso zadovoljni. Izplačilo so sicer potrdili, pravijo pa, da so zaposleni »dobili izplačano delovno uspešnost«. Z izplačilom božičnice se ne strinja minister za infrastrukturo Samo Omerzel. Z ministrstva, ki ga vodi, so namreč povedali, da so predsednika sveta Agencije za civilno letalstvo, to je Franci Žmavc, že pozvali, naj ne poda soglasja k izplačilu – za tovrstna izplačila je namreč treba imeti soglasje sveta agencije. Z nestrinjanjem so Omerzelovi seznanili tudi direktorja agencije Žigo Bruna Kotnika. »Z izplačilom božičnice se v teh časih, ko varčujemo na vseh področjih, ne moremo strinjati,« pravijo Omerzelovi.

Kakršna ocena, takšen dodatek

Na agenciji pojasnjujejo, da je bila osnova za določitev bruto višine dodatka posameznemu zaposlenemu ocena njegove delovne uspešnosti, neto plačilo vsakega posameznika pa je odvisno od njegove davčne osnove in olajšave. Čeprav so javna agencija, trdijo, da »delovna uspešnost ni bila izplačana iz sredstev proračuna Republike Slovenije ter da se tudi sicer agencija financira iz državnega proračuna le v višini 47,11 odstotka, ostalo pa iz tarif, pristojbin in lastne dejavnosti«. Dejstvo, ki ga najdemo na spletni strani agencije, je, da soglasje k tarifi agenciji daje vlada.

Kotnik, ki trenutno vodi agencijo, je bil pred časom razrešen zaradi očitkov o slabem delu agencije in nesmotrni porabi javnega denarja. Med njegovim vodenjem so se močno povečali tudi stroški reprezentance, direktor je med drugim zaposlenim v trgovini Intersport na stroške agencije kupoval oblačila. Da Kotnik ni primeren za direktorja, je odločila tudi Komisija za preprečevanje korupcije – agencija je namreč od Kotnika za Kotnika kupila avtomobil volvo S80, pri čemer je kršila načela smotrnega in gospodarnega ravnanja z javnim denarjem. Lani ga je vlada zato razrešila, a je upravno sodišče novembra presodilo, da je bila razrešitev nepravilna, zato so razveljavili odločbo vlade, Kotnik pa se je vrnil na čelo agencije. Z ministrstva so takrat sporočili, da sodbo upravnega sodišča proučujejo in da se bodo na podlagi ugotovitev odločali o nadaljnjih korakih.

Deli s prijatelji