NA SODIŠČU

Jasna Kuljaj je začela sodno bitko z RTV

Objavljeno 24. september 2013 18.14 | Posodobljeno 23. september 2013 22.09 | Piše: Roman Turnšek

Za to se je odločila, ker meni, da ji kot dolgoletni honorarni sodelavki pripadajo delovne pravice, kot jih uživajo redno zaposleni.

Jasna je kot pričo povabila tudi nekdanjega sovoditelja Boštjana Romiha. Foto: Mediaspeed

Potem ko se je z veliko medijskega pompa končalo njeno večletno delo na javni televiziji, Jasna Kuljaj zdaj začenja sodno bitko proti nekdanjemu delodajalcu. Za to se je odločila, ker meni, da ji kot dolgoletni honorarni sodelavki pripadajo delovne pravice, kot jih uživajo redno zaposleni. Nekoč je namignila tudi, da imajo na RTV več posluha za tovrstne želje tistih, ki so bližje urednikom bodisi po sorodstveni bodisi po ljubezenski plati. S tem je bržkone mislila tudi na ženi urednikov Igorja Pirkoviča in Petra Radovića, ki sta se zaposlili v zadnjih letih.

Ker skupnega jezika niso našli, je bilo minuli petek na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču prvo soočenje na glavni obravnavi z zaslišanjem tožnice in prič. Jasnine priče so bili režiserka oddaje Na zdravje! Urška Žnidaršič, soscenaristka Aida Kralj, sovoditelj Boštjan Romih in nekdanji režiser Marko Naberšnik, nacionalka pa je za priče predlagala redaktorico Natašo Bolčina Žgavec, producenta Jožeta Potrebuješa in producentko Mico Puc Ornik. Kot nam je uspelo izvedeti, bodo zaradi dolžine zaslišanja nekatere med njimi zaslišali šele novembra.

»Če bi bilo odvisno le od mene, bi se ta stvar rešila že zdavnaj in ne na takšen način, a drugače žal ni šlo. 10 let honorarnega dela tako na Radiu Slovenija kot v televizijskih oddajah Na zdravje!, Turistika in Hri-bar bi moralo zadostovati, a ni,« je za Slovenske novice povedala Jasna. Kdaj bo zadeva končana, je težko reči, saj mora sodišče najprej izpeljati ves postopek in izdati prvostopenjsko sodbo, na njo pa se bo vsaj ena stran skoraj zagotovo pritožila. Do pravnomočne odločitve sodišča je po vsej verjetnosti še precej dolga pot.

Deli s prijatelji