SUMITOMO RUBBER

Japonci bodo 200 delavcev verjetno iskali v Logatcu

Objavljeno 03. avgust 2017 20.30 | Posodobljeno 03. avgust 2017 20.30 | Piše: STA, Ma. M.

Lokacija tovarne Sumitomo Rubber bo znana prihodnji teden.

LJUBLJANA – Lokacija naložbe podjetja Sumitomo Rubber v Sloveniji bo znana v začetku prihodnjega tedna, so za STA povedali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Med možnimi se najglasneje omenja Logatec. Tamkajšnji župan Berto Menard je v torek ob naznanitvi investicije svojo občino ocenil kot idealno lokacijo za naložbo.

Idealna lokacija med Ljubljano, Koprom in Trstom?

Menard je v torek, potem ko so v Sumitomu Rubber naznanili prihod v Slovenijo, za STA povedal, da je z zanimanjem japonskega investitorja za lokacijo v Logatcu seznanjen, a podrobneje zadeve do uradne odločitve ni želel komentirati. Je pa ocenil, da gre za idealno lokacijo med Ljubljano, Luko Koper in Trstom. V Logatcu je po pojasnilih župana na mestu, kjer med drugim posluje Hoedlmayr logistika, na voljo še 13 hektarov zemljišč, za katere se zanima več tujih investitorjev. Kot je dodal, se je sestal že z več predstavniki tujih korporacij. Prihoda podjetja Sumitomo Rubber Industries bi bil sicer vesel, saj bi to prineslo dodatnih 200 delovnih mest, kar bi občini veliko pomenilo, je še dejal.

Za 34 milijonov evrov v Slovenijo

Japonska družba Sumitomo Rubber Industries je investicijo v proizvodnjo medicinskih elastomerov v Sloveniji napovedala v torek. Tovarno bo njena švicarska družba Lonstroff postavila v osrednji Sloveniji, vrednost investicije pa bo njihovih navedbah dosegla 34 milijonov evrov in ustvarila vsaj 200 delovnih mest.

V igri tudi Komenda in Trbovlje? 

Naložbo japonskega podjetja bi z odprtimi rokami sprejeli tudi v občini Komenda, ki se prav tako omenja kot možna lokacija. »V vsakem primeru bi bila taka zadeva dobrodošla,« je danes za STA dejal župan Komende Stanislav Poglajen in dodal, da tako podjetje lahko zagotovo prinese korist tudi drugim gospodarskim subjektom.

Za Komendo kot eno od možnih lokacij je Poglajen pravzaprav izvedel iz medijev in sam s tem ni seznanjen. Po njegovih domnevah bi se japonski investitorji lahko sicer dogovarjali s Poslovno cono Komenda, podjetjem, ki se ukvarja z upravljanjem in trženjem nepremičnin na območju poslovne cone, njihovo gradnjo in prodajo ter posredovanjem nepremičnin v najem. Je pa opozoril, da občina na žalost tako velikega zemljišča, kot si ga želijo japonski investitorji, nima. Na ministrstvu pojasnjujejo, da bo velikost zemljišča na izbrani lokaciji 32.000 kvadratnih metrov, na njem pa bodo postavili tovarno v izmeri 12.000 kvadratnih metrov.

V igri za lokacijo so sicer neuradno tudi Trbovlje, a konkretnejših informacij glede tega na občini za STA niso podali.

Deli s prijatelji