V ZAPORU

Janši zapeli pod oknom: Bilo je ganljivo

Objavljeno 26. junij 2014 20.45 | Posodobljeno 26. junij 2014 20.56 | Piše: Mo. S.

Podporniki Janeza Janše svoje aktivnosti nadaljujejo, na vrhovno sodišče, pred katerim bodo vsak dan prižigali svečke, so poslali še en poziv.

LJUBLJANA – Predsednik SDS Janez Janša je v zaporu že skoraj teden dni, medtem pa so se v Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin oziroma Odboru 2014 odločili, da z današnjim dnem začenjajo 12-uro dežuranje pred vrhovnim sodiščem, pred katerim bodo ob 8., 14. in 20. uri vsak dan prižigali svečke »v opozorilo, da vrhovno sodišče krši človekove pravice in temeljne svoboščine«.

Vrhovno sodišče želijo s svojim početjem opozoriti, »da vsak dan, vsaka ura, vsaka minuta in vsaka sekunda, ko ne odloči v zadevi Janeza Janše« med drugim pomeni kršenje svobode gibanja, govora in javnega delovanja Janeza Janše pa tudi kršenje pravic njegove družine, očetovskih pravic ipd. Ob tem dodajajo, da to pomeni tudi kršenje temeljnih demokratičnih pravic »vseh državljank in državljanov do poštene volilne kampanje ter poštenih in demokratičnih volitev, na katerih bi lahko izbrali svoje politične predstavnike«.

image 

Janši so zapeli pod okni zapora na Puščavi. »Bilo je ganljivo. Nisem videl, sem vas pa slišal. Iskrena hvala za obe pesmi, za to čudovito praznično darilo,« je na twitterju zapisal Janša. Foto: twitter

 

»Ena najhujših kršitev človekovih pravic«

Medtem pa Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju od predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše zahteva, da »zagotovi vse potrebne pogoje za odločanje o prekinitve prestajanja kazni zapora Janeza Janše«. Kot so zapisali, z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v zvezi z »neodločitvijo« sodišča za prekinitev prestajanja zaporne kazni, ki jo sodišču omogoča tudi zakon.

»Opozarjamo, da tako iz odklonilnih ločenih mnenj ustavnih sodnikov ter iz številnih strokovno utemeljenih stališč uglednih pravnikov in drugih intelektualcev, ki jim nihče ni nikoli vsebinsko ugovarjal, povsem jasno izhaja, da izrek sodbe ne vsebuje konkretizacije znakov vodji opozicije očitanega kaznivega dejanja. To pomeni, da je vodja opozicije že šest dni v zaporu na podlagi pravnomočne sodbe, za katero se bo v bodoče potrdilo, da je nezakonita,« svarijo in dodajajo, da gre »za eno najhujših kršitev človekovih pravic, ki je ni mogoče popraviti«.

»Častna straža« že šesti dan

Pred zaporom na Dobu pa se še vedno vsak dan zbirajo Janševi podporniki, ki bodo, tako pravijo, s častno stražo vztrajali, dokler »edini politični zapornik v demokratični Evropski uniji Janez Janša ne bo izpuščen«.

Mednarodna demokratična zveza obsoja »selektivno pravosodje«

Sicer pa je Mednarodna demokratska zveza (IDU) v izjavi za javnost obsodila »selektivno pravosodje« in meni, da je sramotno za pravno državo. »Kot vse kaže, je šlo za politično motiviran proces zaradi domnevnega sprejemanja obljube nagrade od finskega podjetja Patria,« so zapisali, saj, tako pravijo, so dokazi zoper Janšo zelo šibki, poleg tega »časovna usklajenost sodbe daje dodatno težo trditvi, da gre za politično motiviran proces.«

»Slovenija je edina nekdanja komunistična država članica EU, ki ni sprejela lustracijske zakonodaje, katere cilj je, da se z vodilnih položajev v državi umakne vse, ki so odgovorni za kršenje človekovih pravic v času komunizma. Tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je prva sprožila postopek in vložila obtožnico proti Janši, je žena nekdanjega agenta tajne policije, ki je leta 1988 osebno aretiral Janeza Janšo, takratnega oporečnika proti komunizmu,« še menijo.

Deli s prijatelji