ODLOČENO

Janši ustavno sodišče vrnilo poslanski mandat

Objavljeno 11. junij 2015 16.28 | Posodobljeno 11. junij 2015 16.51 | Piše: A. L.

Državni zbor je, tako meni Janša, nedopustno kršil pravice iz 43. člena ustave.

Danes sta se srečala Janša in novinar Karba.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče je soglasno odpravilo sklep o odvzemu mandata Janeza Janše, je prvak opozicijske SDS objavil na twitterju. Dodal je še, da je državni zbor nedopustno kršil pravice iz 43. člena ustave.

Ustavni sodniki (v sestavi predsednik Miroslav Mozetič ter sodnice in sodnika Mitja Deisinger, Marta Klampfer, Etelka Korpič - Horvat, Jasna Pogačar in Jan Zobec) so ugotovili, da je državni zbor z razlago tretje alineje prvega odstavka 9. člena zakona o poslancih nedopustno posegel v pritožnikovo pravico do izvrševanja na volitvah pridobljenega mandata (iz drugega odstavka 43. člena ustave). Zato je ustavno sodišče izpodbijani sklep državnega zbora odpravilo (3. točka izreka). Odprava pa pomeni, da pritožnik izvršuje mandat, ki ga je pridobil na zadnjih državnozborskih volitvah in mu ga je državni zbor tudi potrdil.

Odločitev ustavnega sodišča lahko v celoti preberete na povezavi.image

Ugotovili pa so, da je zakon o poslancih (ZPos) v neskladju s četrtim odstavkom 15. člena v zvezi s prvim odstavkom 23. člena ustave (1. točka izreka), poleg tega zoper akte iz 9. člena ZPos ni zagotovljeno učinkovito (hitro in prilagojeno) sodno varstvo, gre za primer, ko zakonodajalec vprašanja, ki bi ga moral urediti, ni uredil. Zato razveljavitev ni mogoča in je ustavno sodišče na podlagi prvega odstavka 48. člena ZUstS sprejelo ugotovitveno odločbo. Zakonodajalcu je ustavno sodišče zato naložilo, naj ugotovljeno neskladje odpravi v roku.

Deli s prijatelji