POMIRJUJOČE

Janševo zagotovilo: Slovenija bo zmogla sama

Objavljeno 04. julij 2012 20.16 | Posodobljeno 04. julij 2012 20.14 | Piše: M. U., STA

Vlada končne slike o razmerah v slovenskih bankah še ne pozna.

Janez Janša

MARIBOR Slovenija ne bo šesta država, ki bi morala zaprositi za finančno pomoč. »Ta nevarnost je bila odpravljena s sprejetjem in uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ, s čimer smo pokazali, da mislimo resno s spoštovanjem zavez, ki jih je dala prejšnja vlada,« je ponovno zagotovil premier Janez Janša.

Razmere v slovenskih bankah še nejasne

Dodal je, da je edina neznanka, ki ostaja, dokončna slika v slovenskih bankah. »Del slike imamo, del pa ne, ker se še delajo skrbni pregledi. Vendar je to ločen primer tudi glede na zadnje odločitve Evropskega sveta, ki omogočajo ločeno reševanje v bankah, če bi to zahtevala situacija, a tudi glede bank ni razlogov, da bi Slovenija morala zaprositi za pomoč,« je poudaril premier.  Pojasnil je, da za zdaj še ni natančne slike o stanju v NKBM. Po grobih ocenah problem NKBM ni tako velik kot NLB.

Večje investicije posledično prinesejo več delovnih mest

Paket sprememb davčnih zakonov je po mnenju premierja naredil slovensko okolje privlačnejše za investiranje domačega in predvsem tujega kapitala. Na podlagi večjih investicij bo večja rast in s tem več delovnih mest. »Vlada se bo trudila, da bo v administraciji v prihodnjih letih delovnih mest čim manj in da bodo storitve boljše in hitrejše ter da bomo gospodarstvu zagotovili čim boljše razmere, da bodo odpirali nova delovna mesta,« je dejal Janša.

V parlamentarno proceduro prihaja še en paket sprememb davčne zakonodaje

Ob tem je pojasnil, da že prihaja obsežnejši drugi paket spremememb davčne zakonodaje, ki ga bo parlament obravnaval že čez nekaj dni. Tu je vlada pripravila na stotine ukrepov, na podlagi katerih bo Slovenija postala gospodarsko prijaznejše okolje in tudi prijaznejše do državljanov, saj odpravljajo vrsto nepotrebnih administrativnih ovir pri gradnji, umeščanju objektov v prostor itd.

Posojila mora Slovenija vračati in dodatno zatisniti pas

Na vprašanje, ali smo že dosegli dno krize, je premier odgovoril, da je naš manevrski prostor omejen. Dosegli smo limite pri temu, da se lahko še naprej zadolžujemo, zdaj bo treba te kredite vračati in hkrati dodatno zatisniti pas, da bomo naredili nekaj manevrskega prostora v gospodarstvu. »Prejšnja vlada je v zadnjih treh letih porabila 20 odstotkov več denarja, kot se je zbral v proračunu. Zdaj prihajajo računi, ki jih je treba za te dolgove plačati, kar bistveno otežuje ali zavira ukrepe za izhod iz krize. Samo letos mora Slovenija vrniti skoraj dve milijardi evrov za glavnico in obresti za najete kredite,« je še spomnil premier.

Deli s prijatelji