ODLOČENI

Janševi poslanci: Budno bomo spremljali delo koalicije

Objavljeno 16. julij 2014 15.02 | Posodobljeno 16. julij 2014 15.02 | Piše: STA, P. J.

Vodstvo SDS je včeraj sklenilo, da ne bodo sprejeli nobenih vodstvenih funkcij v državnem zboru.

Zvonko Černač je pozval večino parlamentarnih strank in predsednika republike, da se javno zavežejo, »da bodo omogočili vsaj delno popravo škode oziroma nove volitve takoj, ko bo sodba v zadevi Patria na sodišču razveljavljena«.

LJUBLJANA – SDS je na spletni strani objavila sklepe torkovega izvršilnega odbora stranke. Med drugim so se odločili tudi, da bodo poslanci SDS »budno spremljali delovanje nelegitimne vlade in bodoče koalicije in po najboljših močeh vršili parlamentarni nadzor ter uporabili vsa možna demokratična in legitimna sredstva za odpravo posledic slabih odločitev«.

Prepričani, da je volilni izid popačen

Izvršilni odbor SDS je v torek opravil prvo analizo izidov predčasnih volitev v državni zbor, na katerih je SDS zasedla drugo mesto z dobrimi 20 odstotki glasov. Kljub temu pa so volitve označili za nepoštene in nesvobodne, saj jih je predsednik stranke dočakal v zaporu, kjer prestaja kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria. »Odstranitev Janeza Janše iz političnega prostora je pasivizirala velik del volilnega telesa, zato smo dobili popačen volilni rezultat,« so zapisali v SDS.

Že v torek so sicer sporočili, da od vladajoče garniture in predsednika države pričakujejo javno zavezo, da se bo po odpravi nezakonite sodbe nelegitimnost oblasti nemudoma odpravila z razpisom svobodnih in poštenih volitev. Sicer pa se bo SDS v skladu s sklepi z vsemi demokratičnimi sredstvi doma, v Evropi in po svetu borila za to, da se posledice nelegitimnih volitev odpravijo. »Njihov rezultat je tudi sicer takšen, da zaradi prevladujočih protireformnih in protievropskih strank, ki so zasedle večino poslanskih sedežev, ne omogoča vlade, ki bi Slovenijo lahko popeljala iz krize,« so zapisali. Poslanci SDS v državnem zboru ne bodo prevzeli nobenih vodstvenih funkcij.

Stranka bo tudi podpirala delovanje Odbora 2014 ter vse druge oblike mirnega, vendar odločnega protesta, dokler Slovenija ne bo postala država, utemeljena na pravičnosti kot temelju vladavine prava.

Pozivajo odgovorne

Kot navajajo, je Janša na teh volitvah, čeprav je v zaporu, prejel največje število in najvišji odstotek glasov na listi SDS. »Ljudje torej razumejo, da se dogaja krivica, zato pozivamo odgovorne, še posebej vrhovno ter ustavno sodišče, da nemudoma storijo vse za odpravo razlogov za nelegitimnost teh volitev in po skoraj 2200 dneh končno odločijo in odpravijo krivično sodbo ter izpustijo Janeza Janšo na prostost,« so še navedli. SDS od predsednika republike in parlamentarnih strank, ki predstavljajo večino v državnem zboru, tudi pričakuje, da bodo skupaj pozvali pristojna sodišča, da v zadevi Patria odločijo brez odlašanja.

Ker se zaveda stanja, v katerem je država, pa je SDS pripravljena »odložiti, zamrzniti in po odločitvi zadnje instance sodišča tudi preklicati napovedane ukrepe, ki izhajajo iz ugotovitve o nelegitimnosti volitev, in sicer pod pogojem, da se večina parlamentarnih strank in predsednik republike javno zavežejo, da bodo omogočili vsaj delno popravo škode oziroma nove volitve takoj, ko bo sodba v zadevi Patria na sodišču razveljavljena«, so v torek še sklenili člani izvršilnega odbora.

 

Deli s prijatelji