SODBA

Janševi podporniki s topovi proti sodbi

Objavljeno 03. junij 2013 12.44 | Posodobljeno 03. junij 2013 12.45 | Piše: Jadran Vatovec

Janez Janša je prepričan, da ga za Patrio ne morejo obsoditi.

Policija še proučuje, kdo je napisal grafite na Roški in počečkal ploščo, postavljeno tja ob 25. obletnici JBTZ (foto: Marko Feist).

LJUBLJANA – Prejšnji predsednik vlade Janez Janša, ta hip znova v vlogi prvaka najmočnejše opozicijske stranke, čaka na za danes napovedano sodbo ljubljanskega prvostopenjskega sodišča v zadevi Patria. Kot je poudaril v intervjuju za sobotno prilogo časnika Večer, je prepričan, da obsodilne sodbe v primeru Patria vendarle ne bo (ne more biti), saj kot takšna »ne bi nikoli zdržala«. V intervjuju je še povedal, da so ga nekateri obvestili, da bodo državljani pred ljubljansko sodno palačo na Tavčarjevi danes priredili shod njemu v podporo. Ljudje ga pač obveščajo, da se želijo shoda udeležiti. Čeprav Janša in SDS menda sploh nista povezana s prireditelji protestnega shoda, predsednik SDS opozarja, da shoda proti sodni veji oblasti nikakor ni mogoče primerjati s tako imenovanimi ljudskimi vstajami, pri katerih je šlo le »za klasične politične zahteve po zamenjavi prejšnje vlade«. Shod pred sodiščem bo, meni Janša, zaradi konkretne zlorabe sodne veje oblasti za politični obračun z njim.

Janša je sicer že v petek, ob robu proslavljanja 25. obletnice vojaškega sodnega procesa proti JBTZ, na svojem profilu na facebooku objavil, da so državni tožilci, ki zadnja leta sodelujejo pri sojenju v zadevi Patria, ideološki nasledniki vojaškega tožilstva izpred petindvajsetih let. Ugotavlja, da državni tožilci Branka Zobec Hrastar, Andrej Ferlinc in Boštjan Lamešič obtožb proti njemu niso utemeljili niti na tako trhel način, kot so to celo na procesu JBTZ storili vojaški tožilci JLA.


Z berlusconizacijo nad sodno vejo oblasti?

Ko si je marca letos milansko sodišče »drznilo« nadaljevati več let trajajoč proces zoper nekdanjega predsednika italijanske vlade Silvia Berlusconija, so njegovi podporniki organizirali »spontane« proteste pred sodnim poslopjem in grozili, da bodo vdrli v sodišče in ga zasedli, če si bo to upalo »nedopustno preganjati« (po končanem sojenju tudi obsoditi) njihovega ljubljenega dučeja (voditelja). Med predstavniki civilne družbe, ki so grozili sodišču (tožilcem in sodnikom), je bil, denimo, celo notranji minister Angelino Alfano, sicer sekretar Berlusconijeve stranke. Sodišče je potem Berlusconija kljub temu obsodilo na štiri leta zapora, Berlusconijevi privrženci pa v imenu pravne države še kar grozijo »rdečim togam« v vrstah tožilcev in sodnikov. Zakaj nam to zveni nekam znano?

Shod pred sodiščem je, pravi Janša, upravičen protest proti konkretni zlorabi sodstva, ki je namenjena političnemu obračunavanju z njim.

Medtem se je na spletu (na naslovu www.24kul.net) pojavila peticija, s podpisovanjem katere naj bi vsi Janševi podporniki vnaprej nasprotovali morebitnemu izreku obsodilne sodbe in podprli predsednika SDS, ki naj bi bil v zadevi Patria le »žrtev politično motiviranega sodnega procesa, v katerem so mu kratene človekove pravice in s katerim se spodkopavajo demokratični standardi«, ter zahtevali tudi odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Je Masleša kakor koli (objektivno ali subjektivno) odgovoren »za kršenje človekovih pravic« v zadevi Patria?

Avtorji peticije (v podpis jo državljanom na omenjeni spletni strani ponuja Civilna iniciativa za družino in pravice otrok) tega ne trdijo, se pa zavzemajo za strokovno, neodvisno in pravično sodstvo ter Masleši očitajo, da zato, ker naj bi nekoč sodeloval pri grobem kršenju človekovih pravic ter temeljnih svoboščin, danes ne more biti primeren za najvišjega predstavnika sodne veje oblasti. Kdaj in s čim naj bi sodeloval pri takšnem kršenju? Dokaz naj bi bilo pismo, ki ga je jeseni 1982 že pokojni pesnik in prevajalec Matej Bor poslal svojemu dobremu znancu, tudi že pokojnemu predsedniku tedanjega republiškega predsedstva Francetu Popitu - Joklu, v katerem se je skliceval na besede pokojnega očeta člana neke mednarodne hudodelske združbe – ta je tudi danes na begu, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica –, ki naj bi očetu (njegov oče pa potem Mateju Boru) pripovedoval, da so ga v priporu pretepali in zapirali v »bunker«. Priprti član mednarodne hudodelske združbe, poznejši obsojenec, naj bi očetu namreč povedal, da je, tako piše v pismu, tudi Masleša kot preiskovalni sodnik pred 31 leti vedel za policijsko nasilje nad njim.


Irglova o Kosovih eklatantnih lažeh

Na spletni strani SDS so objavili videoposnetek izjave nekdanje predsednice parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Patria, poslanke SDS Eve Irgl, ki trdi, da so bili finski preiskovalci v zadevi Patria zavedeni, kar naj bi med drugim dokazovale eklatantne laži nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa, izrečene na Finskem: »V SDS že vrsto let opozarjamo na slabo delovanje pravosodnega sistema, na njegove anomalije in neučinkovitost. Vendar vedno, ko na to opozorimo, naletimo na očitke, da posegamo v neodvisnost sodne veje oblasti. Pa čeprav zahtevamo samo učinkovito sodstvo in pravičnost za vse. Zahtevamo samo takšno stanje v pravosodju, pri katerem ne bodo državljanke in državljani imeli občutka, da je politično pristransko in da ne odgovarja za storjene napake...«

 

Deli s prijatelji