KRATKI STIK

Janševi bi »očistili« državna elektrodistribucijska podjetja

Objavljeno 20. junij 2012 11.32 | Posodobljeno 20. junij 2012 11.32 | Piše: T. L.

Vlada naj bi odpoklicala dva dosedanja nadzornika in zahtevala imenovanje članov SDS in SLS, AUKN pa je to preprečila.

SDS opozarja na težko situacijo.

LJUBLJANA – Odnosi med vlado in Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) so napeti: neposlušna AUKN pred tednom dni na skupščini Zavarovalnice Triglav kljub domnevno drugačnemu naročilu vlade ni zahtevala zamenjave vseh članov nadzornega sveta, včeraj pa je vladi preprečila tudi kadrovski naskok na Elektro Celje.

SDS in SLS odrezali 

Kot poroča Dnevnik, je pred skupščino Elektra Celje vlada AUKN poslala zahtevo za razširitev dnevnega reda s predčasnim odpoklicem dveh dosedanjih članov nadzornega sveta: Draga Štefeta (DeSUS) in Marije Žlak. Agenciji pa naj bi naročila imenovanje treh novih nadzornikov: nekdanjega poslanca SDS Mirka Zamernika, člana celjskega odbora te stranke Miloša Rovšnika, ki na Slovenskih železnicah (SŽ) vodi službo za prodajo in tarife, in podžupanje Mestne občine Celje Darje Turk (SLS). O tem na včerajšnji skupščini Elektra Celje niso odločali.

Ravno nasprotno, AUKN se je vzdržala tudi glasovanja o imenovanju Dejana Božiča na edini prazen stolček v nadzornem svetu družbe. Božič, ki ga je na položaj predlagal aktualni nadzorni svet, je bil nato izvoljen z glasovi malih delničarjev. V nadzornem svetu Elektra Celje, ki ga vodi Rade Knežević, sicer ostaja Nikolaj Abrahamsberg, po novem najresnejši kandidat za generalnega sekretarja DeSUS.

Čiščenje državnih elektrodistribucijskih podjetij?

Predstavnica AUKN odločitve, da se vzdrži glasovanja o Božiču, na sami skupščini ni utemeljila. Naročilo vlade pa po pisanju Dnevnika obenem potrjuje informacije, da se je vlada Janeza Janše očitno odločila kadrovsko »očistiti« tudi državna elektrodistribucijska podjetja. Odpoklic nadzornikov naj bi namreč v prihodnjih dneh predlagala tudi v Elektru Maribor, ki ga od marca vodi nekdanji mariborski župan Boris Sovič (SD), v prihodnjih dveh tednih pa bosta tudi skupščini Elektra Gorenjska in Elektra Primorska.

Deli s prijatelji