POSLI

Janševemu bratu 10 tisočakov na mesec, on se zneska ne spomni

Objavljeno 12. oktober 2012 10.17 | Posodobljeno 12. oktober 2012 10.16 | Piše: A. K.

S podjetjema Promart Design in Atacama Rajko Janša formalno ni več povezan, o podjetju Vamos ni povedal veliko.

Grožnje z likvidacijo Janeza Janše niso doživele sodnega epiloga.

LJUBLJANA – Brat premierja Janeza Janše Rajko Janša je v gospodarskih krogih zelo vpliven, svoje storitve pa naj bi zadnje čase ponujal predvsem družbam, ki jih vlada namerava privatizirati, poročajo Finance. Rajko Janša naj bi bil po neuradnih informacijah tudi eden izmed ključnih ljudi, ki so menda z lobiranjem pripomogli k imenovanju Rudolfa Skobeta, donedavnega direktorja TSmedie, za predsednika uprave Telekoma Slovenije.

Ne spomni se, koliko je zaslužil

Podjetje Rajka Janše naj bi lani od Telekomove hčerinske družbe TSmedia, ko jo je vodil Rudolf Skube, prejemalo 10.000 evrov na mesec. Janša je povedal, da se ne spomni, koliko prometa je imelo njegovo podjetje s TSmedio, ker je podjetje prodal in nima vpogleda v dokumentacijo. V Telekomu Slovenije, ki je v 72,4-odstotni državni lasti, so sodelovanje z Rajkom Janšo potrdili, a podatkov o vrednosti poslov niso želeli razkriti.

»Hvala bogu, da je Telekom, vsaj nekdo, ki ima denar in v teh časih še plačuje,« je za časnik povedal Rajko Janša in dodal, da je s Telekomom sodeloval tudi takrat, ko njegov brat ni bil premier.

Sodeloval tudi s Slovenskimi železnicami 

Tudi pri državnih Slovenskih železnicah (SŽ) so potrdili, da so v zadnjih treh letih sodelovali z družbo Atacama, družba SŽ ŽIP Storitve pa z družbama Atacama in Promart. V vseh primerih je šlo za nabavo poslovnih daril manjše vrednosti.

O novem podjetju molči

Rajko Janša je po bazi GVIN ustanovitelj treh podjetij: Promart Design, Atacama in Vamos, ki je bil v sodni register vpisan v začetku tega meseca. Vamos se deklarira kot podjetje za vodenje agencij, marketing in druge poslovne storitve, ima pa 7500 evrov osnovnega kapitala. S podjetjema Promart Design in Atacama pa Janša formalno ni več povezan.

Janša o svojem novem podjetju ni povedal kaj dosti, samo to, da ga je šele ustanovil in da bo delal na podlagi povpraševanja. »Jasno, za dobiček – zakaj pa podjetniki ustanavljajo podjetja?« je dodal. 

Deli s prijatelji