ODZIV

Janševega namestnika Brglez ne bo pogrešal

Objavljeno 12. november 2014 19.01 | Posodobljeno 12. november 2014 19.01 | Piše: STA, T. L.

Brglez je komentiral odločitev Boža Predaliča (SDS), da za zdaj ne prevzame mandata poslanca in s tem nadomesti Janšo.

Milan Brglez je poslancu Tanku izrekel opomin.

LJUBLJANA – Delo DZ z enim poslancem manj ne bi bilo bistveno različno, kot je danes, meni predsednik DZ Milan Brglez. Do takšnega položaja lahko pride tudi v primeru, ko kateri od poslancev za dlje časa zboli, pa se ne nadomešča, je Brglez komentiral odločitev Boža Predaliča (SDS), da za zdaj ne prevzame mandata poslanca.image

Pogojevanje, ki ga zakonodaja ne pozna

Predaličev odgovor je po Brglezovih besedah mogoče razumeti tudi kot nekakšno pogojevanje, ki »ga naša zakonodaja ne pozna«. Vendar pa razreševanje teh vprašanj Brglez prepušča pristojnim institucijam, saj je DZ odločitev glede Janševega mandata že sprejel.

Brglez ob tem ne more napovedati, kdaj je pričakovati ustanovitev komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Na seznamu se na predlog SDS po besedah predsednika DZ namreč »nahaja tudi nekdo, ki ni več poslanec, kar preprečuje, da bi s tem lahko nadaljevali«.

»Gre torej za pat pozicijo, ki jo bo treba prej ali slej razrešiti,« pravi predsednik DZ. Pristavil pa je, da ni vse odvisno le od dogajanja v DZ.

Predalič bi moral na poslanski funkciji naslediti predsednika SDS Janšo, ki mu je mandat prenehal zaradi pravnomočne sodbe v zadevi Patria. Da je Janši prenehal mandat, je DZ ugotovil na podlagi zakona o poslancih. Na ugotovitev DZ se je Janša pritožil na ustavno sodišče. Upravni senat tega sodišča je že sklenil, da bo zadevo obravnaval absolutno prednostno. Ustavni sodniki bodo Janševo pritožbo predvidoma obravnavali na četrtkovi seji.

Deli s prijatelji