OBLJUBA

Janševa vlada bo pri nakupih varčnejša od Pahorjeve

Objavljeno 02. avgust 2012 16.51 | Posodobljeno 02. avgust 2012 16.23 | Piše: S. J.

Vladi mnogi očitajo negospodarno ravnanje s stvarnim premoženje. V vladi se branijo, da bodo letos zapravili skoraj trikrat manj kor lani.

LJUBLJANA – »Med drugim je bilo omenjeno, da vlada sicer nima denarja za nujne investicije na področju npr. zdravstva, kljub temu pa načrtuje za 45 milijonov evrov nakupov nepremičnin, nakup vojaških uniform, raket, pralnih strojev itd.« Taki zapisi, so spodbudili vlado, da je predstavila svoj načrt ravnanja s stvarnim premoženjem. Letos nameravajo za nakup nepremičnin, motornih vozil, informacijske in druge opreme zapraviti nekaj več kot 84 milijonov. Za primerjavo: lani so jih zapravili več kot 250, leto pred tem pa celo več kot 270 milijonov.

Nov zakon prinesel spremembe

Po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti je bila za sprejem letnih načrtov za nakup premičnega in nepremičnega premoženja, vzdrževanje, investicije pa tudi za odprodajo in oddajo v najem do zdaj zadolžena le vlada, letošnje leto pa je prineslo nov zakon, ki daje pristojnosti tudi državnemu zboru.

Realizacija bo, če bo denar

»Gre za načrte organov državne in javne uprave, čemu v tekočem letu kaže prednostno nameniti proračunska sredstva,« so zapisali v vladi in poudarili, da to ne pomeni, da bo do investicij ali nakupov tudi prišlo, saj je realizacija odvisna od proračunskih sredstev, ki so na voljo.

Trdijo, da letošnji letni načrt odstopa od predhodnih, saj »so z letošnjim letom prvič na enem mestu zbrani vsi podatki o ravnanju s stvarnim premoženjem države«. Prav tako je v primerjavi s prejšnjimi podroben in konkreten.

Prevetrili so svoje potrebe

Ker so po resorjih dobro prevetrili svoje potrebe, so zapisali v vladi, je skupni znesek načrtovanih nakupov za letošnje leto skoraj trikrat nižji kot leto prej. K temu je zagotovo prispevalo tudi to, da so bili pristojni v državni in javni upravi primorani izrecno upravičiti ekonomičnost vsakega načrtovanega izdatka posebej, kar je pomembno zlasti v času krize.

Deli s prijatelji