NA PREIZKUŠNJI

Janševa Urška: Prime me, da bi bes usula na paznika

Objavljeno 22. september 2014 13.24 | Posodobljeno 22. september 2014 13.24 | Piše: A. K.

Okoliščine, v katerih se je znašla njena družina, primerja s politično srhljivko.

Urška in Janez.

LJUBLJANA – Žena najbolj znanega slovenskega političnega zapornika in prvaka SDS Janeza Janše Urška Bačovnik Janša še vedno ne more verjeti, v kakšnih okoliščinah se je znašla njena družina. Vse skupaj primerja s politično srhljivko.

Na zid se ne bo navadila

Dneve z otrokoma preživlja sama, to poletje pa je s triletnim Črtomirjem in z enoletnim Jakobom preživela v Trenti in na poti na Puščavo. »Na zid in mrežo se ne bom nikoli navadila. Dejstvo, da je mož nedolžen v zaporu, se mi zdi strašno. Včasih, ko odhajam od njega, me prime, da bi ves bes usula na paznika, ki ga odpelje, čeprav ni nič kriv,« je v intervjuju za Reporter povedala Urška.

Lovita dinozavre

Moža obiskuje dvakrat tedensko za nekaj ur. »Takrat gremo po svoje, ker obiskov znotraj ustanove ni. Črtomir bi vam povedal, da gresta z očijem lovit dinozavre,« pravi Urška in dodaja, da Črtomir večkrat na dan vpraša, kdaj pride oče domov. »Otroka sta v vsej zadevi največji žrtvi te zlorabe. Po krivici otrokom vzeti očeta je nekaj, za kar ne najdem besed,« dodaja.

Potolažila ga je

Urška je še povedala, da je ob vsem tem našla tolažilne besede za moža. »Če je naša preizkušnja ta krivična sodba z zaporom vred, pa naj bo. Tudi to bo minilo, samo da smo zdravi in da se imamo radi. Lahko bi nas doletelo marsikaj hujšega. Želim si le, da bi ta zapor, za katerega vem, da je povsem krivičen, obrodil sadove,« pravi Urška.

»Nikoli ni imel želje po službi v Bruslju«

Spregovorila je tudi položaju v Evropski komisiji, ki ga bo kmalu zasedla Alenka Bratušek. »Vem, da Janez nikoli ni imel želje po službi v Bruslju, čeprav so mu jo ponujali. Zanj je realen izziv Slovenija s svojimi problemi. V imenu svoje vlade se nikoli ne bi imenoval na noben položaj v Evropi. S politiko se nikoli ni ukvarjal zaradi finančne koristi,« pravi. Dodaja, da politikov, odkar je Janša v zaporu, ne srečuje. Zameri uradu varuha človekovih pravic, ki v Janševem primeru ni naredil ničesar.

»Kar se mene tiče, ga lahko tudi ukinejo,« pravi. 

Deli s prijatelji