PATRIA

Janševa pritožba na dnevnem redu ustavnega sodišča

Objavljeno 05. februar 2015 18.50 | Posodobljeno 05. februar 2015 18.50 | Piše: STA, P. Pa.

Kdaj bo znana dokončna odločitev v zadevi Patria, še ni jasno.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Ustavni sodniki na današnji seji obravnavajo tudi ustavno pritožbo predsednika SDS Janeza Janše v zadevi Patria, izhaja iz potrjenega dnevnega reda sodišča. Za zdaj se ne ve, ali bo dokončna odločitev tudi kmalu znana. Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je že večkrat poudaril, da bi do končne odločitve lahko minilo več mesecev.

Ustavno sodišče je dva tedna po tistem, ko je Janša vložil pritožbo, torej 12. decembra lani, soglasno ugodilo predlogu pritožnika, naj do končne odločitve o pritožbi začasno zadrži izvršitev sodbe. Janša je tako še isti dan zapustil Dob, kjer je na odprtem oddelku od 20. junija prestajal dveletno zaporno kazen.

Odločanje nadaljujejo

Ljubljansko okrajno sodišče je 5. junija 2013 predsednika SDS Janšo, brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali s sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria.

Janšo je obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi trije so dobili tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Po neuspeli pritožbi na višje sodišče in zavrnjeni zahtevi za varstvo zakonitosti se je trojica obrnila na zadnjo mogočo pravno institucijo doma, na ustavno sodišče.

Ustavno sodišče danes sicer nadaljuje odločanje o ustavnih pritožbah, ki sta jih v zadevi Patria vložila Krkovič in Črnkovič. Ustavni pritožbi Krkoviča in Črnkoviča so obravnavali že na seji 22. januarja, vendar odločitve takrat še niso sprejeli. Oba poleg razveljavitve sodbe predlagata tudi, da ustavno sodišče do končne odločitve zadrži njeno izvršitev. Oba sta trenutno na prestajanju zaporne kazni.

Na dnevni red tudi pritožba Katarine Kresal

Na dnevnem redu današnje seje je tudi pobuda za oceno ustavnosti znižanja odvetniških tarif za brezplačno pravno pomoč ter ustavna pritožba Katarine Kresal zoper sklep sodišča glede načelnega mnenja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

V Odvetniški zbornici Sloveniji predlagajo razveljavitev določb nedavno sprejete novele zakona o odvetništvu, ki znižuje odvetniške tarife v primerih brezplačne pravne pomoči in zastopanja po uradni dolžnosti. V zbornici ustavnemu sodišču predlagajo, naj zadevo obravnava absolutno prednostno, pa tudi, naj do končne odločitve zadrži izvajanje zakona.

Nekdanja notranja ministrica Kresalova pa pred ustavnimi sodniki izpodbija odločitev upravnega sodišča v zvezi z načelnim mnenjem KPK, s katerim je ta ugotovila, da ravnanje ministrstva pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. Omenjeno sodišče se je namreč določilo za nepristojno, zaradi česar se je Kresalova pritožila na vrhovno sodišče, ki pa jo je tudi zavrnilo.
 

Deli s prijatelji