MENJAVE

Janševa akcija »spominja na bolnika na večer pred smrtjo«

Objavljeno 04. februar 2013 10.53 | Posodobljeno 04. februar 2013 08.59 | Piše: P. J.

Jože P. Damijan pravi, da so že v prvi Janševi vladi bile vse niti ministrstva za finance v premierjevih rokah.

Janez Janša je spregovoril o svojih nepremičninah

LJUBLJANA – Kadrovske menjave na ministrstvu za finance je ekonomist Jože P. Damijan na svojem blogu označil za blitzkrieg, ki naj bi se pripravljal zadnja dva tedna, pravi, da je Janševa čistka brez pravega haska tako za državo kot za SDS.

Bajuk je bil kot statist

Pravi, da je podobna ureditev veljala že v času prve Janševe vlade, ko je bil minister za finance Andrej Bajuk. »Toda ker se je Bajuk upiral davčni reformi in ker je Janša želel imeti popoln nadzor nad ministrstvom za finance (MF), je na MF inštaliral Andreja Širclja kot državnega sekretarja (s formalno zaposlitvijo sicer v kabinetu predsednika vlade). Andrej Bajuk je bil tako v mandatu prve Janševe vlade bolj kot ne statist. Davčno reformo je denimo vodil Šircelj, prav tako pogajanja z Deutsche Bahnom (DB) glede vstopa v slovenski logistični holding in investicije Harrah’s v okolici Nove Gorice. Marjan Divjak, tedaj še zaposlen v kabinetu predsednika vlade, pa je vodil področje državnih bank in denimo pogovore s KBC glede prodaje/nakupa deleža v NLB.

Kot bolnik na večer pred smrtjo

Damijan pravi, da postavitev Andreja Širclja in Marka Pogačnika za državna sekretarja na MF ne bo imelo nobenih posebnih koristi za državo in stranko SDS. Meni, da si z njima država ne bo opomogla: »Oba sta zvesta vojščaka predsednika SDS s temu ustreznim osebnim karakterjem (nekateri to karakterno lastnost poimenujejo 'predpražnik', drugi pa z neko drugo besedo, ki se tudi začne na 'p'), medtem ko raven njunih opravilnih sposobnosti ne dosega ravni njunega položaja.« Zapisal je, da se od njiju pričakuje, da bosta po hitrem postopku kadrovsko počistila Sod in omogočila namestitev SDS-kadrov v nadzorne svete in uprave. A do kadrovskih menjav v Sodu bi prišlo v vsakem primeru, saj se Tomažu Kuntariču ta mesec izteče mandat. Pravi, da se pričakuje tudi, da bosta pospešila postopke za imenovanje štirih neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank, ki bodo nato imenovali tri strokovne izvršne direktorje.

Akcijo predsednika vlade je označil za jalovo in zapisal, da »spominja na bolnika na večer pred smrtjo, ki si zaželi še zadnjič prižgati cigareto. Janševa – manjšinska – vlada je na izdihu, njen rok trajanja je največ še en mesec, v primeru napovedi predčasnih volitev pa bi opravljala tekoče posle največ do poletja.«

Deli s prijatelji