ODZIV

Janšev odvetnik: Zadeva Patria zastara šele čez dve leti

Objavljeno 23. april 2015 20.22 | Posodobljeno 23. april 2015 20.25 | Piše: STA, M. U.

Franci Matoz pravi, da lahko sodnik obtožni akt preizkusi v mesecu dni.

Matoz je danes v obrambi Janše prišel do 350 evrov kazni. A se nanje lahko pritoži

LJUBLJANA – Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča izrazil pričakovanje, da bo sodnik, ki bo ponovno odločal o zadevi, opravil preizkus obtožnega akta, kot mu to po navedbah Matoza nalaga tudi ustavno sodišče. Sodnik lahko to stori v enem mesecu, pravi Matoz in ocenjuje, da bi ga sodnik moral zavreči.

Zastaranje šele čez dve leti 

Matoz je tudi prepričan, da zadeva Patria ne zastara avgusta, kot to menijo nekateri, ampak čez dve leti. »Ustavno sodišče je namreč leta 2008 sprejelo ustavno odločbo, v kateri je zapisalo, da mora biti postopek v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe pravnomočno končan najpozneje v dveh letih po razveljaviti,« je dejal na novinarski konferenci Odbora 2014.

Matoz ocenjuje, da je odločitev ustavnega sodišča pokazala, da je šlo v zdaj že razveljavljeni sodbi v zadevi Patria za sramoten in politični proces ter načrten obračun z Janšo. »Naključij namreč ni in vanje ne verjamem, posebej ne v primeru, ko se sodi politiku,« je dejal.

Dejstvo, da so ustavni sodniki sodbo razveljavili soglasno, po oceni odvetnika kaže, da »je bil argument tega, da sprejem obljube nagrade v sodnem postopku nikoli ni bil opisan, tako močan«, da ga ni bilo mogoče spregledati.

Matoz pravi, da o morebitnih odškodninah še ne razmišljajo. Dejstvo pa je, pravi, da vsa škoda, ki je bila povzročena Janši, nikoli ne bo mogla biti povrnjena.

Po prepričanju Aleša Primca iz Odbora 2014 odločitev ustavnega sodišča kaže, da v Sloveniji vendarle obstaja pravna institucija, »ki lahko razveljavi zlorabo pravosodja«.

Kot je dejal, se bo odbor v petek popoldne znova sestal pred vrhovnim sodišče, kjer bo na skupščini odločal, kako naprej, na njej pa bo tudi Janša. Sam bo skupščini predlagal, da shode nadaljujejo »v enakem tedenskem ritmu kot do zdaj«. Prepričan je namreč, da bo delo odbora odslej še pomembnejše kot do zdaj, saj se stanje v sodstvu ne bo izboljšalo samo po sebi.

David Tasić, ki je bil z Janšo soobsojen v zadevi JBTZ konec 80. let, pa je ocenil, da je proces Patria pokazal, da so politične zlorabe pravosodja še vedno mogoče, zato je treba po njegovem storiti vse, da se prepreči vsak poskus obračuna »s političnim nasprotnikom pod plaščem pravnega procesa«.

Deli s prijatelji