AFERA PATRIA

Janše si ne bodo upali obsoditi zaradi sramote s Tovšakovo?

Objavljeno 02. junij 2013 10.39 | Posodobljeno 02. junij 2013 10.39 | Piše: T. L.

Z razglasitvijo sodbe se predvidoma jutri zaključuje orožarska afera v zadevi Patria.

Prvak SDS Janez Janša

LJUBLJANA – Že v naslednjih dneh bo jasno, kako se je razpletla »afera vseh afer«, ki je v zadnjih letih zaznamovala in (še bolj) ločila slovenski politični prostor – zadeva Patria. Orožarski posel je segel preko meja naše države, o domnevnem dogajanju v ozadju sklenitve spornega posla (z zamenjavo dobavitelja oklepnikov) so bili napisani nešteti članki, posnete oddaje, zasedale so takšne in drugačne preiskovalne komisije, domači in tuji organi pregona so se ukvarjali z dokazili o sumljivih nakazilih Patrie (kar je na koncu pristalo pri slikarju Juretu Cekuti), vse skupaj pa se je preselilo še na sodišče, kjer naj bi se predvidoma jutri dopoldne razpletlo z razglasitvijo sodbe. 

Oprostilna ali obsodilna sodba?

Janez Janša je prepričan, da bo sodnica izrekla oprostilno sodbo, v SDS pa tudi pred zaključkom procesa opozarjajo na slabo delovanje pravosodnega sistema, na njegove anomalije in neučinkovitost. Eva Irgl iz SDS, ki je leta 2011 prevzela vodenje preiskovalne komisije glede Patrie, je tako prišla do ugotovitev, ki »še dodatno podkrepljujejo spoznanje, da je bila afera Patria skrbno načrtovana in s strani političnih akterjev, ki v Sloveniji tradicionalno delujejo iz ozadja, zrežirana zgodba«.

Irglova s prstom kaže na Kosa

V izjavi na spletni strani stranke dodaja, da je komisija dokazala, da so bili finski preiskovalci namerno zavedeni oziroma so jim bile namenoma zamolčane poslovne, sorodstvene in politično-kapitalske vezi akterjev, ki so hoteli vplivati na preiskavo. »To med drugim dokazujejo eklatantne laži predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa na Finskem, katerih namen je bil izključno usmerjati preiskavo proti Janezu Janši. V preiskavi komisije je bilo ugotovljeno, da je Drago Kos svoje pričanje na Finskem utemeljeval zgolj na podlagi govoric in nedokazljivih domnev. Fincem pa je bilo obenem prikrito vse dosedanje delovanje Draga Kosa, ki je bil vpleten v večino slovenskih afer in je tako lahko na Finskem deloval kot legitimen in verodostojen organ protikorupcijske komisije.« 

Škandal brez primere

Če bo Janša kriv in bo tožilcu ugodeno v njegovi zahtevi, »bo to glede na dokaze, ki jih ni, predstavljalo sodni precedens brez primere. Boljše besede bi bile – škandal brez primere. Sodstvo mora operirati na podlagi dokazov, trdnih, neomajnih. Če ta primer roma na evropsko sodišče, in najverjetneje bo, bo s takšnimi argumenti in dokazi, kot so bili predstavljeni do sedaj, to pomenilo največjo sramoto za slovensko pravosodje v obdobju samostojne Slovenije. Le v kateri evropski državi bi takšen primer, s takšnimi dokazi, s takšno obtožnico sploh prišel do sodišča? Vsi si želimo pravno državo, sodstvo, ki bo učinkovito in pošteno razsojalo. Primer Patria bo lakmusov papir slovenskega pravosodja. Tudi v primeru oprostilne sodbe bo ostal madež, da je tako imenovano 'neodvisno' sodstvo delalo tudi pod diktatom politike z namenom diskreditacije Janeza Janše in ne z namenom služiti pravici, resnici in ljudstvu,« je prepričana Irglova.

Ferlinc verjame v obsodilno sodbo

Medtem ko je Janša skupaj z odvetnikom Francijem Matozom prepričan, da na podlagi danih dokazov tožilstva do obsodilne sodbe ne more priti, pa je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc prepričan, da so dokazi za obsodilno kazen trdni in da je tožilstvo opravilo strokovno in temeljito. 

V zakulisju se govori ...

Spletni portal Požareport pa poroča o treh (zakulisnih) variantah ponedeljkove sodbe: prva govori o tem, da naj bi obsodilno sodbo pomagala sestavljati Ljubo Bavcon in njegova naslednica na ljubljanski pravni fakulteti Katja Šugman Stubbs. Po drugi varianti naj bi obsodilno sodbo pisala sodnica Barbara Klajnšek sama, po tretji pa naj bi sodnica zaradi pomanjkanja dokazov za Janšo razglasila oprostilno sodbo. Poleg tega v krogih Janševih političnih nasprotnikov krožijo govorice, da si ljubljansko sodišče »ne bo upalo« obsoditi Janše, ker naj bi bilo pravosodje preveč hendikepirano tudi zaradi nedavne afere s Hildo Tovšak.

Zbirajo podpise za peticijo

Na spletni strani 24kul.net pa se je začelo zbiranje podpisov za peticijo v podporo Janezu Janši, ki je, kot so zapisali tam, žrtev politično motiviranega sodnega procesa, v katerem so mu kratene človekove pravice in se spodkopavajo demokratični standardi. Zavzemajo se za strokovno, neodvisno in pravično sodstvo in odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.  

Deli s prijatelji