EVROPSKE VOLITVE

Janša združil moči, Bratuškova stavi na zamejko

Prva tri mesta na listi naj bi pripadla članom SDS.
Fotografija: Janše naj na seznamu kandidatov za evroposlance naj ne bi bilo. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Janše naj na seznamu kandidatov za evroposlance naj ne bi bilo. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Za petek in soboto so napovedana razkritja list za evropske volitve še nekaterih strank. Ob tem sta za presenečenje poskrbeli SDS in SLS, ki imata po poročanju TV Slovenija na mizi predlog za skupno listo. Na listi bi bil tudi kandidat NLS. S presenečenjem pa naj v bi v petek postregli tudi v SAB Alenke Bratušek, saj naj bi bila nosilka liste, kot je poročal Pop TV, zamejska Slovenka in trenutna avstrijska evroposlanka Angelika Mlinar.

V zadnjih dneh, tudi danes, so potekali intenzivni pogovori na ravni vodstev SLS in SDS, je poročala TV Slovenija. V SDS in SLS so jim po pogovorih potrdili možnost oblikovanja skupne liste. Predsednik SLS Marjan Podobnik je za televizijo potrdil, da sta se s prvakom SDS Janezom Janšo že dogovorila o večini vprašanj. Predsednika obeh strank bosta organom svojih strank v petek in soboto zjutraj tako predlagala, da stranki na volitvah nastopita s skupno listo. Tudi kandidate naj bi predstavili v soboto.

Angelika Mlinar. FOTO: Dokumentacija Dela
Angelika Mlinar. FOTO: Dokumentacija Dela
»Verjamem, da bodo tudi organi strank to potrdili,« je dejal Podobnik. Pojasnil je, da bo zanesljivo kandidat na tej skupni listi njihov aktualni evroposlanec Franci Bogovič, glede na dogovor SLS z NLS o sodelovanju na volitvah pa je najverjetnejši drugi kandidat Franc Kangler. O dogovoru z Zelenimi Slovenije ni govoril.

Janše ne bo

Prva tri mesta na listi naj bi vendarle zasedli dosedanji evropski poslanci SDS Romana Tomc, Milan Zver in Patricija Šulin (ne nujno v tem vrstnem redu). Najverjetneje bo Bogovič uvrščen na četrto mesto. Cilj obeh strank so vsaj trije mandati, je še poročala omenjena televizija, ki je dodala, da prvaka SDS zagotovo ne bo na listi. 

Televizija je ob tem še ocenila, da bi lahko bil motiv za sodelovanje skrb o preveliki razpršenosti glasov na desnici, tudi po ustanovitvi nove stranke Dom. Prvak SDS Janša je te dni na twitterju zapisal: »Legitimno, vendar škodljivo! DOM – Domovinska liga je nastala tik pred evropskimi volitvami. Vstopni prag za Evropski parlament je med 8 in 12 odstotki glasov. Sami presodite, komu koristijo in komu škodijo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije