ODZIVI NA BRUSELJ

Janša: Zdaj je čas, da nova vlada še sama nekaj naredi

Objavljeno 29. maj 2013 22.45 | Posodobljeno 29. maj 2013 22.46 | Piše: STA, Ma. F.

»Ko sem sprejela vodenje vlade, je v državi gorelo; čakalo nas je veliko trdega dela in očitno smo ga opravili uspešno,« je v današnji izjavi za javnost povedala Alenka Bratušek.

Alenka Bratušek je posle od nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše prevzela 21. marca letos.

LJUBLJANA – Predsednik SDS Janez Janša se je na priporočila iz Bruslja odzval na twitterju. »V imenu cele vlade se zahvaljujem Evropski komisiji in aktualni vladi za (pozne) pohvale naših ukrepov. Sedaj pa je čas, da nova vlada še sama nekaj naredi,« je zapisal. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko poudarja, da Slovenijo čaka še trdo delo.

Po besedah Tanka je Evropska komisija dala jasen signal, da ve, kje je imela in kje ima Slovenija težave. Nasploh pa meni, da so priporočila komisije v več pogledih enaka prioritetam vlade Janeza Janše oziroma stranke SDS.

Po njegovih besedah se je izkazalo, da so bila vsa nasprotovanja ukrepom Janševe vlade »velik problem« in so povzročila temeljne zamude tako pri sprejemu obeh izvedbenih zakonov za področje bank kot tudi pri sprejemu sprememb ustave. »Ocenjujem, da je Slovenija tu pridelala velik, nepotreben minus v očeh evropske javnosti in veliko problemov z dodatnimi zadolževanji, ki so bila predraga,« je dejal.

»Ko sem sprejela vodenje vlade, je v državi gorelo«

Z Janševim komentarjem pa se najverjetneje ne bi strinjala predsednica vlade Alenka Bratušek. »Ko sem sprejela vodenje vlade, je v državi gorelo; čakalo nas je veliko trdega dela in očitno smo ga opravili uspešno,« je dejala v današnji izjavi za javnost.

Po objavi ocene Evropske komisije je poudarila, da ta dokazuje, da Slovenija zmore brez pomoči. A to je šele začetek, treba bo izpolniti, kar smo si zadali, je bila jasna.

Čas za graditev prihodnosti

Poleg nalog, ki jih je Slovenija zapisala v nacionalni reformni program in program stabilnosti, je Bratuškova izpostavila še tri prednostne naloge vlade: ponoven zagon gospodarstva, k čemur bo po njenih besedah najbolj pripomogla sanacija bank, vrsto ukrepov za mlade ter povrnitev zaupanja v pravno in pravično državo.

»Zdaj lahko zavihamo rokave in začnemo graditi prihodnost,« je dejala.

Deli s prijatelji