STANJE

Janša: Zbudili ste se v visoko zadolženo državo

Objavljeno 12. december 2013 12.55 | Posodobljeno 12. december 2013 13.41 | Piše: P. J.

Stresni testi so pokazali, koliko denarja potrebuje Slovenija za rešitev bank.

Igor Lukšič in Janez Janša.

LJUBLJANA – Preden sta finančni minister Uroš Čufer in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec stopila pred novinarje in predstavila rezultate stresnih testov, se je Alenka Bratušek še sestala z opozicijo.

»Za NLB, NKBM in Abanko potrebujemo 3 milijarde in 12 milijonov evrov«

Slabi obeti

»Zbudili ste se v visoko zadolženo državo. Manevrskega prostora za zadolževanje ni več,« je po poročanju novinarja Financ Matica Cvelbarja dejal Janez Janša. Nevarnost ponovitve bančne luknje je po njegovih ocenah ogromna, meni tudi, da so slabi obeti, da bi se kar koli z bančno luknjo razčistilo. Vlada se je po njegovi oceni odločila za krpanje bančnega sistema, namesto da bi se lotila prenove.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je po poročanju portala rtvslo.si dejala, da so bile številke bolj ali manj pričakovane. Upa, da bomo pri iskanju odgovornih zadevi prišli do dna, hkrati pa dodaja, da se razsežnosti luknje ne moremo veseliti.

Ne sme se ponoviti

Odzval se je tudi predsednik SD Igor Lukšič, ki je dejal, da če se Sloveniji še enkrat zgodi bančna luknja, bo izgubila kredibilnost tudi navznoter. Meni, da bo Slovenija zdaj še zmogla zakrpati luknjo, vprašanje pa ostaja, kakšne ekipe bo postavila za naprej.


Rehn: Danes je jasno, da Slovenija ne bo potrebovala zunanje pomoči

BRUSELJ – Danes je jasno, da lahko Slovenija svoj finančni sistem sanira brez finančne pomoči evropskih partnerjev, je v odzivu na objavo rezultatov pregledov slovenskih bank in ukrepov za sanacijo bančnega sistema zapisal evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn. (STA)

 

 

Deli s prijatelji