PATRIA

Janša zaradi reševanja krize v državi opravičen

Objavljeno 16. januar 2012 11.38 | Posodobljeno 16. januar 2012 16.04 | Piše: K. K.

Walterja Wolfa je obiskal Interpol in ga zaslišal v Kanadi.

Janša trdi, da se ni nikoli z nobenim od drugih domnevno hkrati obtoženih pogovarjal o osemkolesnih oklepnikih.

LJUBLJANA – Posel s Patrio za Gorenje ni posebej pomemben, saj predstavlja zgolj dva odstotka prihodkov, je danes na sodišču povedal šef Gorenja Franjo Bobinac. S Finci se je sestal, tudi na frankfurtskem letališču, a poimensko ne pozna nikogar. Z izjemo Jorme Wiitakorpija, s katerim pa sta ugotovila, ko sta se srečala v poslu s Patrio, da se poznata že dvajset let. Bobinac je na vprašanje sodice Barbare Klajnšek, ali pozna Walterja Wolfa, odgovoril, da je o tem razmišljal. Sicer konkretnega dogodka srečanja ni omenil, je pa povedal, da sta se gotovo srečala na kakšnem menedžerskem dogodku.

Bobinčeva slaba vest

Pozna pa Bobinac, ki že deset let vodi Gorenje, večino obtoženih v zadevi Patria. Jože Zagožen je bil v času posla šef nadzornikov, ki pa ga je Bobinac obvestil o poslu šele tik pred skupnim javnim nastopom, zaradi česar je Bobinac danes večkrat povedal, da je imel slabo vest. Pozna tudi šefa Rotisa Ivana Črnkoviča, ki je stik z Gorenjem najprej iskal pri Bobinčevem pomočniku. Posebno mesto v Bobinčevem srcu ima očitno brigadir Anton Krkovič. Bobinac je na sodišču povedal, da sta se posebej zbližala v zadnjih letih, saj ga zelo zanima čas osamovojitve, v kateri je blestel Krkovič. Še pred dvema dnema, tako Bobinac, pa je poslušal njegovo glasbo, saj je Krkovič »izvrsten glasbenik«.

»Po današnjem pričanju gospoda Pavčka je ovržena pravljica pravljičarke tožilke Zobec Hrastar,« je po zaslišanju šefa Viator & Vektorja Zdenka Pavčka pokomentiral obtoženi brigadir Krkovič

Janša se je opravičil

Na današnje zaslišanje ni bilo prvaka SDS Janeza Janše, se je pa kot priča poleg Pavčka pojavil še šef Gorenja Franjo Bobinac. Janša se strinja s sojenjem v odsotnosti, je potrdil njegov odvetnik Franci Matoz, v opravičilo pa je zapisal, da manjka zaradi reševanja krize v državi. Manjka, ponovno, tudi Walter Wolf, za katerega je tožilstvo pretekli teden zahtevalo pripor. Wolfa so na domačem naslovu v Kanadi našli policisti Interpola. Ugotovili so, da ima v prihodnjih dneh zadnje zdravniške preglede, potem bo, kot je dejal, v prihodnjem tednu potoval v Evropo, ni pa povedal, kam. Tožilstvo je danes odločanje o priporu Wolfa preložilo na čas, ko se bo vrnil na sodišče.

Pavček ne ve, čemu je na sodišču

Sodišče je najprej zaslišalo Pavčka, ki je sicer dejal, da ne ve, zakaj je zaslišan. Povedal je, da sam neposredno v nakup ni bil vključen v Sistemski tehniki, pač pa je bil takrat vrhovni šef skupine, del katere je bila. Potrdil je, da mu je Darko Njavro dal vizitko in dejal: »Pokliči.« Vizitko je potem dal naprej direktorju Sistemske tehnike.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je Pavčka spraševal, s kakšnima funkcijama sta se na sestanku predstavila Njavro in Anton Krkovič, na kar je Pavček odgovoril, da ni bilo posebne predstavitve. Sistemska tehnika je že prej izdelovala oklepnike 3 x 3, poimenovane Krpan. Nittyenena in Riedla ni nikoli poklical, saj se mu glede na to, da so bili z ameriškim podjetjem General Dynamics tudi lastniško povezani, kakršno koli povezovanje ni zdelo primerno. Oba je na sestanek pripeljal Igor Zajec. O vlogi Zajca je Pavček dejal, da sta se z Njavrom poznala s Slovenskih železnic, da bi prišel s kakšnim posebnim razlogom, pa se ne spomni. Sistemski tehniki sicer posel z osemkolesniki ni bil ponujen. S Patrio se niso pogovarjali, saj je 29-odstotni lastnik Sistemske tehnike General Dynamics dobil v tistem času posla na Portugalskem in v Španiji.

Ferlinc je Pavčka spraševal, ali je slišal, da ne bi smeli dobiti posla, saj bi šel denar v LDS. Pavček je na to odgovoril, da je bil prizadet zaradi klevet, ki si jih je privoščil eden od obtoženih, ki ga sicer danes ni. Gre za Wolfa, s katerim se je Pavček zaradi izjav pravdal na sodišču.

Pavček je danes zatrdil tudi, da ni bilo nikoli govora o provizijah. Sodnica Barbara Klajnšek je sicer večkrat med zaslišanjem opozorila tožilca Ferlinca, da zastavlja sugestivna vprašanja, protestirali pa so tudi odvetniki obtoženih.

Pavček: Da sem grozil, je čista laž

Pavčka je zaslišal tudi tožilec Boštjan Lamešič, ki mu je predstavil zaslišanje Njavra, v katerem ta opisuje Pavčkovo razburjenje ob vdoru na sestanek. Pavček je to zanikal in dejal, da ni bilo nikakršnega razburjenja, »pač pa navaden sestanek«. Pavček je priznal tudi, da se je srečal z nekdanjim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem: »Prosil sem ga za sestanek. To, kar je rekel Erjavec, da sem mu grozil, je čista laž. Povedal sem mu le, da v Sloveniji ni drugega podjetja, ki bi bilo sposobno izdelovati osemkolesnike.« Odvetniku Dejanu Markoviču je pojasnil, da še danes vztraja, da je razlika, ali podjetje zgolj sestavlja osemkolesnike ali pa ima tudi razvoj. Podrobnih razpisnih pogojev Patrie se ni spomnil. Natančno pa se jih spomni obtoženi Ivan Črnkovič, ki jih je na sodišču tudi opisal. »Kriterij ni bil, da si moral imeti proizvodnjo v Sloveniji. To, kar danes govori gospod Pavček, je zavajanje,« je dejal Črnkovič. Priznal je, da je imela Sistemska tehnika res višjo raven, a Patria je prišla z izdelanim konceptom. Pavček pa je vztrajal, da je bila Sistemska tehnika v tistem trenutku edina, ki je bila sposobna izdelati vozilo.

Pravobranilka je Pavčka vprašala, ali se sestane z vsemi poslovneži, ki se z njim želijo srečati. Na vprašanje, kako je ocenil Antona Krkoviča, pa je odgovoril, da to ni bil poslovni sestanek, pač pa je včasih v času pridobivanja posla dobro pridobiti več podatkov. »Od Krkoviča nisem pridobil informacij, moja želja je bila, da si ogleda Sistemska tehniko. Vedel sem, da ni bil vključen v krog, ki je pripravljen na posel.« Sicer pa je tako z Njavrom kot Krkovičem danes »na ti«.

Deli s prijatelji