POČITNIC NE BO

Janša zahteva izločitev Žalikove in Masleše

Objavljeno 15. julij 2014 16.44 | Posodobljeno 15. julij 2014 16.44 | Piše: STA, K. K.

Tožilstvo je zahtevalo izločitev vrhovnih sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec.

LJUBLJANA – Sodnica poročevalka Vesna Žalik se bo z zahtevo predsednika SDS Janeza Janše za varstvo zakonitosti sodbe v zadevi Patria ukvarjala tudi med sodnimi počitnicami, so sporočili z vrhovnega sodišča. Janša je sicer v ponedeljek na sodišče vložil zahtevo za izločitev Žalikove, prav tako predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Po navedbah sodišča bo sodnica poročevalka Janševo zadevo obravnavala tudi v času sodnih počitnic, vendar časovne dinamike postopka ne morejo napovedovati ali predvidevati.

26. dan Odbor 2014 prižiga sveče

Iz Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbora 2014 sporočajo, da danes »mineva 26. dan, odkar ima Slovenija političnega zapornika in je tako edina država v zahodnocivilizacijskem krogu, kjer so sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine prvaka opozicijske stranke Janeza Janše in njegove družine.«

Tudi danes bodo pred sodiščem ob 17. uri prižgali sveče, saj odbor, kot so zapisali »dosledno sledi svojemu poslanstvu pri izpolnjevanju zastavljenih ciljev: 1. poziv k sprejemu takojšnje odločitve vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janeza Janšo in prenehanje manipuliranja predsednika vrhovnega sodišča v zvezi s tem; 2. odprava neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria; 3. dejanska vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države.«

Poročevalka lahko senat skliče med počitnicami

Če bo sodnica poročevalka ocenila, da je zadeva zrela za odločanje, lahko predlaga sejo senata tudi med sodnimi počitnicami. Seje senatov vrhovnega sodišča namreč potekajo tudi med omenjenimi počitnicami, pojasnjujejo na sodišču. Od vrste odločitve, ki jo sprejme sodni senat med sodnimi počitnicami, je po navedbah sodišča odvisen tudi način vročanja sodnih pisanj strankam v postopku. »Če bi bilo zahtevi ugodeno oziroma če bi sodišče ugotovilo razloge za prekinitev prestajanja kazni zapora, bi se odločitev vročilo nemudoma. V vseh drugih primerih se sodna pisanja vročajo po 15. avgustu,« pojasnjujejo.

Včeraj je Janšev zagovornik Franci Matoz na sodišče vložil zahtevi za izločitev Masleše in Žalikove, dodatno je zahtevi dopolnil danes. Na sodišču pojasnjujejo, da zahtevo za izločitev Masleše preučujejo, »od odločitve o njej pa bo odvisen tudi nadaljnji potek odločanja o zahtevah za izločitve vrhovnih sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec«, ki ju je nedavno podalo državno tožilstvo. Zakon o kazenskem postopku predvideva, da v primeru zahteve za izločitev predsednika vrhovnega sodišča o izločitvi odloča občna seja tega sodišča.

Deli s prijatelji