DOLARSKE OBVEZNICE

Janša: Za zdaj kaže kar dobro

Objavljeno 18. oktober 2012 20.23 | Posodobljeno 18. oktober 2012 20.24 | Piše: Ma. F., STA

Slovenija še letos načrtuje izdajo nove državne obveznice, a tokrat na dolarskem in ne evrskem trgu.

Janez Janša.

BRUSELJ – Zaradi razmer v bančnih sektorjih v številnih državah EU, žal tudi v Sloveniji, so pri vzpostavljanju bančne unije potrebne hitre odločitve, je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju poudaril premier Janez Janša.

»Časa ni veliko. Vidimo, kakšne so razmere v bančnem sektorju, v številnih državah, žal tudi v Sloveniji, zato so potrebne hitre odločitve,« je dejal premier. S tem je nakazal, da je Slovenija v taboru držav na čelu s Francijo, ki se zavzemajo za vzpostavitev enotnega bančnega nadzora do konca leta. V povezavi z idejo o evrskem proračunu pa je premier poudaril, da »EU ima proračun« in »ne potrebuje dveh«, so pa znotraj območja evra mogoči »kakšni dodatni instrumenti«. »Drugače pa, EU ima eno valuto, to je evro. Evro ima en proračun, eno večletno finančno perspektivo in teh institucij nima smisla podvajati in se seveda tudi ne bodo,« je še menil premier.

Izdaja dolarskih obveznic

V prizadevanjih Slovenije za izdajo dolarskih obveznic za zdaj kaže kar dobro, je dejal predsednik vlade. »Ne vemo še, kakšen bo končni izid, za zdaj pa kaže kar dobro,« je povedal.

Banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan so v ponedeljek začele predstavljati Slovenijo investitorjem v finančnih središčih v ZDA in Veliki Britaniji. Na teh predstavitvenih srečanjih sodeluje tudi finančni minister Janez Šušteršič. Slovenija namreč še letos načrtuje izdajo nove državne obveznice, a tokrat na dolarskem in ne evrskem trgu. Šušteršič je nazadnje zatrdil, da Slovenija cilja na izdajo v višini 1,5 milijarde dolarjev. V zadnjih dneh se uspehu te izdaje pripisuje zelo velik pomen za likvidnost proračuna, uporablja pa se jo tudi kot argument za čimprejšnje sprejetje pokojninske reforme in reforme trga dela ter neoviran začetek izvajanja ukrepov za krepitev stabilnosti bank. Slovenija namreč zaradi pritiska finančnih trgov letos še ni izdala obveznic in se je večinoma pri domačih bankah zadolževala le s kratkoročnimi instrumenti.

Trenutno je zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice na sekundarnem trgu znova pod šestimi odstotki. Na elektronski borzi MTS se nahaja pri 5,86 odstotka. Minister Šušteršič je sicer zagotovil, da ima vlada v primeru neuspeha pri izdaji dolarskih obveznic rezervni scenarij.

Krepitev konkurenčnosti

Na srečanju bo pomembna tema pogovorov tudi že sprejeti pakt za rast in delovna mesta, ki je podlaga za nadaljnjo krepitev konkurenčnosti Evropske unije.

Na zasedanje je predsednik vlade danes prispel s kongresa Evropske ljudske stranke (EPP) v Bukarešti, kjer je politični vrh največje družine strank v Evropskem parlamentu danes sprejel resolucijo o Odgovornosti za zaščito in preprečevanje genocida, ki je nov korak k implementaciji pobude za nadgradnjo Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

Deli s prijatelji