RAZSIPNO

Janša za ekrane porabil 20.000 davkoplačevalskih evrov

Objavljeno 27. marec 2014 11.47 | Posodobljeno 27. marec 2014 11.47 | Piše: Aleksandar Lukić

Vlada Alenke Bratušek je štiri velike monitorje odstranila: »Niso služili svojemu namenu.«

LJUBLJANA – V času zadnje vlade Janeza Janše, 27. novembra 2012, so na pročelje vladne stavbe na Gregorčičevi ulici izobesili zaslon. Ta naj bi bil namenjen obveščanju javnosti o delovanju vlade in načrtovanih dogodkih. Kateri del javnosti so imeli v mislih, se vprašujejo mnogi, drži pa, da se je v času vladanja zdaj predsednika največje opozicijske stranke pred vladno palačo zvrstilo kar nekaj protestov in demonstracij.

Ne služi namenu

Danes na vladi zunanjega monitorja ni več. Iz zidu štrlijo le še kabli. Nova vlada, ki jo že dobro leto vodi Alenka Bratušek, pojasnjuje: »Ekran, ki je bil v mandatu prejšnje vlade postavljen na pročelje vladne stavbe na Gregorčičevi ulici, od nastopa aktualne vlade ni bil v uporabi, saj je bilo ocenjeno, da v ničemer ne služi namenu, zaradi katerega je bil nameščen v času prejšnje vlade.« Zato so ga prestavili na JGZ Brdo. Zaslon bo nameščen v avli kongresnega centra in bo namenjen potrebam kongresne ponudbe. Je dovolj velik in zato za ta namen nadvse primeren, pravijo. A tudi prestavitev in nova montaža nista bili zastonj: »Stroški premontaže znašajo 2100 evrov brez DDV (v tem so zajeti stroški demontaže ekrana in ohišja, čiščenje in generalni servis ekrana v delavnici, vsi prevozi, montaža, zagon).«

Na JGZ Brdo je bil zaslon premeščen na podlagi sporazuma o uporabi stvarnega premoženja z Generalnim sekretariatom Vlade RS, še dodajajo.

Posel za Eksimio iz Ljubljane

Sicer pa je bil zaslon, ko je bil še na stavbi vlade, sestavljen iz štirih monitorjev LG 47VW30, namenjenih delovanju na prostem. Poleg teh štirih monitorjev so k zaslonu pripadali še računalnik za predvajanje vsebin s programsko opremo CMS (upravljanje vsebin) in predvajalnik vsebin, ohišje za zunanje okolje z nosilci, varnostnim steklom ter ventilacijskim sistemom z ogrevanjem. Celotna investicija je stala 19.166,55 evra (brez DDV), posel pa je pripadel podjetju Eksimio iz Ljubljane. Na vladi še dodajajo, da je bila v to ceno vključena tudi montaža s testiranjem in z začetno vzpostavitvijo delovanja zaslona.

Država jima diši

Supervizor, spletno orodje protikorupcijske komisije, ki razkriva poslovanje zasebnih podjetij z državo, kaže, da je generalni sekretariat vlade (GSV) decembra 2012 plačal račun za 22.999,86 evra, potem pa je GSV poravnal še tole: aprila lani 321 evrov, nato maja in junija vsakič po 189,60 evra, avgusta, oktobra, novembra in decembra pa še po 192,76 evra. Skupaj tako 24.471,70 evra.

Še ena zanimivost: podjetje Eksimio je v letu 2012 ustvarilo 28.409 evrov prihodkov, od tega je bilo iz sektorja država v istem letu nakazil za 25.988 evrov. Lastnika sta, vsak ima polovični delež, Rok Snoj in Marin Ribać.

Deli s prijatelji