PRED PROSLAVO

Janša: Z rdečo zvezdo bi Bratuškova kršila prisego

Objavljeno 19. junij 2013 19.45 | Posodobljeno 19. junij 2013 19.45 | Piše: STA, M. U.

Prvak SDS je danes predstavil še eno dopolnjeno izdajo knjige Premiki.

Foto: Igor Zaplatil/Delo

LJUBLJANA – Predsednik SDS Janez Janša je predstavil tretjo, dopolnjeno izdajo svoje knjige Premiki, v kateri objavlja nekatere nove dokumente. Ob tem je komentiral tudi bližajočo se proslavo ob dnevu državnosti. Po njegovi oceni bo premierka Alenka Bratušek kršila prisego, če se bo vlada odločila, da bodo na proslavi sodelovali tudi praporji z rdečo zvezdo.

Če bodo na državni proslavi totalitarni simboli, bo Bratuškova kršila prisego

Janša je namreč na predstavitvi knjige ocenil, da visok državni funkcionar deluje v skladu s prisego, ki jo da ob izvolitvi, in z duhom ustave takrat, ko poudarja vrednote, na podlagi katerih je nastala slovenska država. Če se bo vlada odločila, da bodo na skorajšnji proslavi ob dnevu državnosti navzoči praporji z rdečo zvedo, bo Bratuškova po njegovi oceni ravnala v nasprotju s prisego.

Sodelovanje praporjev z rdečo zvezdo na proslavi bi bilo po oceni Janše »pot v položaj, iz katerega smo se komaj izvlekli pred 21 leti«. Spomnil je, da je svet SDS v resoluciji, sprejeti v soboto v Trbovljah, zapisal, da stranka ne bo sodelovala na nobenih prireditvah, na katerih se bodo poveličevali totalitarni simboli nekdanje agresorske JLA ali SFRJ. »Predstavljajte si, da bi v Berlinu praznovali združitev Vzhodne in Zahodne Nemčije s simboli nekdanje Vzhodne Nemčije,« je dodal.

Nova izdaja, novi dokumenti

Sicer pa dopolnjena izdaja Janševe knjige prinaša nekatere nove dokumente, med drugim avtor izpostavlja dokument takratne varnostno-informativne službe, ki povzema telefonski pogovor med članom takratnega predsedstva RS Cirilom Zlobcem in italijanskim konzulom v Ljubljani s 24. junija 1991. Iz pogovora je po besedah Janše razvidno, da je Zlobec italijanskemu konzulu »dobesedno scitiral vsebino strogo zaupnega predloga ustavnega zakona« o osamosvojitvi Slovenije in izdal pravi datum osamosvojitve.

Deli s prijatelji